N
nowyuzytkownik2241
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 3
Witam. Jestem członkiem rodziny właściciela połowy udziałów spółki jawnej. Niestety spółka ta padła ofiarą oszustwa związanego z zapakowaniem magazynu odpadami (niedawny reportaż tvn). Sprawa została zgłoszona na policję (oraz prokuraturę) oraz do WIOŚ w zeszłym roku. Dodatkowo została wynajęta agencja detektywistyczna, która ustaliła sprawców. W tej chwili WIOŚ zawiesił postępowanie do czasu ustalenia sprawców przez prokuraturę. Prokuratura na chwilę obecną (z tego co mi wiadomo) nie prowadzi żadnych działań ze względu na brak sił i środków- rozważane jest przejęcie sprawy przez wyższą instancję w celu zbudowania sprawy złożonej z kilku takich przypadków w okolicy. W związku z tym, że obecnie ciężko powiedzieć na kogo spadnie odpowiedzialność usunięcia tych odpadów np. w przypadku zagrożenia dla środowiska oraz jak ogromne są to koszty pytanie brzmi: czy w przypadku zabezpieczenia majątku przedsiębiorcy w postaci darowizn/ rozdzielności majątkowej lub jakiejkolwiek innej zastosowanie będzie miała skarga pauliańska jeżeli np. gmina (lub inny organ) wyda decyzję o usunięciu odpadów na koszt właściciela magazynu? W tej chwili nie zapadła żadna decyzja a postępowanie toczy się w prokuraturze co ja- nie będąc prawnikiem- rozumiem jako fakt, że na tę chwilę nie ma żadnej wierzytelności, przynajmniej do momentu wydania takiej decyzji.
Ostatnia edycja: