Zabezpieczenie mienia na poczet grzywny

• Autor wątku Autor wątku DEW029
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

DEW029

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Czy komornik ma prawo do zabezpieczenia pojazdu na poczet grzywny kiedy jest on własnością np. mojej matki, a ja jestem współwłaścicielem.

PROSZĘ O SZYBKA ODPOWIEDZ I Z GÓRY DZIĘKUJE

Jeśłi Sąd orzekł o zabezpieczeniu w ten sposób to jak najbardziej ma prawo.

Zabezpieczenie zostało zrobione narazie przez policję i z tego co wiem to protokół zabezpieczenia musi sporządzić komornik. Sąd tego nie orzekł. Mam już zabezpieczony na poczet grzywny telefon który jest moja własnością. Samochód ma być zabezpieczeniem na poczet grzywny w mojej sprawie lecz ja jestem współwłaścicielem, a samochód jest własnością matki. Czy w tym wypadku takie zabezpieczenie jest możliwe ??? Pamiętam ze przy pierwszej sprawie policjanci mówili ze niemnoga wykonać takiego zabezpieczenia z uwagi na to ze nie jest on tylko moja wlasnoscia, a za drugim razem tak zrobili.

Ostatnia edycja:
Sądy karne zwykle orzekają o zabezpieczeniu w takiej sytuacji. Jak będzie w tej konkretnej sprawie dowiesz się niedługo.

Durzej pomocy nie uzyskałem, ale dziękuje.

Zapomniałem dodać ze moja matka niema nic wspólnego z ta sprawą.

Odpowiedź nadal brzmi: tak, zabezpieczenie jest możliwe. Zadecyduje o tym Sąd (zabezpieczenie tymczasowe dokonane przez policję jest, jak sama nazwa mówi, tymczasowe i jeśłi będzie miało trwać dłużej prokurator wystąpi o zabezpieczenie do Sądu).

A po co prokurator ma wystepować do sądu??

Na pewno nieo zabezpieczeni, które sam robi, chyba ze chodzi Ci o klauzule wykonalności na takim postanowieniu.

MMPM Wiec jak to morze wyglądać i jeśli można to jakoś prosto mi wytłumaczyć bo jestem troszkę zielony w tych sprawach czy mogą w końcu zabezpieczyć samochód który jest nie tylko moja własnością. Jest taki problem matka chce sprzedać ten właśnie samochód. Ogólnie nie został on jeszcze zajęty przez komornika ???

No przecież Kadi ci dwa razy odpowiedział: TAK. Można zabezpieczyć wszystko, co stanowi twoją współwłasność. Czy myslisz, że im więcej razy zadasz to samo pytanie, to ktoś w końcu udzieli ci innej nieprawidłowej odpowiedzi?

No ok. tylko ze jak zabezpieczali mi tel. to z policji dostałem jakiś papier na to a w tym wypadku nic.

MMPM napisał:
A po co prokurator ma wystepować do sądu??

Na pewno nieo zabezpieczeni, które sam robi, chyba ze chodzi Ci o klauzule wykonalności na takim postanowieniu.

Słusznie. W chwili słabości poplątałem dwie sprawy. Zabezpieczenie leży w kompetencjach prokuratora. Klauzula wykonalności, którą trzeba uzyskać przed wykonaniem postanowienia o zabezpieczeniu przez komornika, leży w gestii sądu.

Powrót