Zabezpieczenie na hipotece

• Autor wątku Autor wątku MaxB
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MaxB

Użytkownik
Odpowiedzi
231
Witam
Czy mogą mi Państwo pomóc.
Toczyła się wobec mnie egzekucja z wniosku Banków. Komornik dokonał wpisu w księgę wieczystą nieruchomości w Dział III - Prawa Roszczenie, Ograniczenia.
Egzekucje skończyły się w 2015 i 2016. Jednak do dzisiaj komornik nie wykreślił wpisów. Komornik zaprzestał działalności. Dzwoniłem do Izby Komorniczej ale oni odsyłają mnie do Sądu. W Sądzie są zdziwieni co ja chcę od nich.

Proszę o poradę.
Na telefon nic nie załatwię.
Do kogo mam napisać pisma o wykreślenie z hipoteki. Co powinienem tam zawrzeć. Jeżeli egzekucja się skończyła to wpisów być nie powinno.

Najpierw to uściślij, bo coś mylisz. W dziale III kw masz wpisy o wszczęciu egzekucji z nieruchomości. Hipoteki to dział IV. Być może wierzyciel wpisał się do hipoteki.

Witam
Sprawdziłem jeszcze raz. Jestem pewien że Komornik wpisał w dziale III. Tytułem są wezwania do zapłaty.
W dziale IV widoczne są tylko wpisy banku w którym mam kredyt mieszkaniowy.

MaxB napisał:
Witam
Sprawdziłem jeszcze raz. Jestem pewien że Komornik wpisał w dziale III. Tytułem są wezwania do zapłaty.
W dziale IV widoczne są tylko wpisy banku w którym mam kredyt mieszkaniowy.
Musisz zawnioskowac w sądzie wieczystoksiegowym o usunięcie wpisów. Do wniosku dołącz postanowienia komornika o ukończeniu spraw. Postanowienia te muszą mieć wzmiankę o prawomocności.

Witam,
Tylko jak to zrobić jak komornik nie prowadzi już działalności. Mi nic nie przysłał.
Udało mi się skontaktować z 2 wierzycielami i od nich dostałem pisma które otrzymali od komornika iż egzekucja została zamknięta.
Jeden z banków sprzedał dług funduszowi Fundusz mnie pozwał. Ja przedstawiłem dowody wpłat. Fundusz wycofał pozew przed pierwszą rozprawą ale bank nie wycofał wniosku odnośnie wpisu w księgach. Udało mi się pobrać ze strony portalu postanowienie sądu o umorzeniu postępowania.
Nie wiem tylko czy to wystarczy....

Powrót