Zabezpieczenie na poczet mandatu w Niemczech - czy słusznie pobrane??

• Autor wątku Autor wątku luckyboy
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

luckyboy

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Witam!

Wczoraj mialem okazje porozmawiac z nimeiecka policja na autobahnie. Cale zajscie mialo miejsce w rejonie autostrady gdzie byla budowa i ograniczenie predkosci do 60km/h.

Majac swiadomosc ze w tym miejscu ciagle stoja radary, zmniejszylem przepisowo predkosc. Nigdzie radar nie stal, nie bylo zadnego blysku. W trakcie jazdy na odcinku z robotami drogowymi wyprzedzaly mnie inne polskie samochody ktore nie stosowaly sie do przepisow. Na koncu budowy stala na poboczu policja, ktora zatrzymala niewiadomo czemu tylko mnie, a inni co jechali szybciej nie poniesli konsekwencji.

Panowie policjanci zatrzymali mnie pod zarzutem ze przekroczylem predkosc o 38km/h, ale 4 kilometry wczesniej. Gdy zapytalem czy maja jakis dowod na moje wykroczenie, odparli ze zrobil mi zdjecie fotoradar ktory stal 4 kilometry wczesniej, tam gdzie jechalem przepisowo - zdjecia mi nie przedstawili. Jednym slowem bez pokazania zadnego dowodu, podali mi wyssane z palca wykroczenie na ktore wystawili mi zabezpieczenie na poczet tego mandatu na 145 euro - czy mieli takie prawo??

Moglo zdarzyc sie ze pomylili samochody??

Nie piszesz jaki byl to radar czy staly czy mobilny ,jezeli Ci przedstawili dowody ze przekroczyles szybkosc to musi byc dokladnie widac twoje numery,czas jazdy ,data itd....ale nawet jezeli jechales 38 kmh za szybko to i tak za duzo skasowali

No wlasnie problem lezy w tym ze nic mi nie przedstawili, wypisali to zabezpieczenie biorac dane z "nieba"- ani zdjecia nie pokazali, ani odczytu z radaru. Jak pytalem skad maja te dane mowili ze 4 kilometry wczesniej stal radar (mobilny zapewne), a oni dostali informacje, a ja na 100% jechalem tam przepisowo, wiec bylem oburzony tym spotkaniem:)

zaplacil pan jakies pieniadze? jesli tak to zupelnie niepotrzebnie bo zeby ukarac kogos mandatem musza przedstawic podstawe ukarania

nurek68 napisał:
zaplacil pan jakies pieniadze? jesli tak to zupelnie niepotrzebnie bo zeby ukarac kogos mandatem musza przedstawic podstawe ukarania

Musialem zaplacic 145euro zabezpieczenia, gdyz nie zostalbym puszczony w dalsza droge, tym bardziej ze nie jechalem sam.

Czy w zwiazku z tym moge odwolac sie gdzies w niemczech po moje pieniadze i zlozyc zazalenie/skarge na tryb zatrzymania??

Powrót