Zabezpieczenie peselu

• Autor wątku Autor wątku ktopytaniebladzi90
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

ktopytaniebladzi90

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
26
Czy jest jakaś instytucja, do której możnaby było zgłosić swój pesel, z zastrzeżeniem że nie będzie się w przyszłości brało żadnych kredytów/pożyczek? I czy to może wpłynąć na bezpieczeństwo skradzionego peselu?

Czy jest jakaś instytucja, do której możnaby było zgłosić swój pesel, z zastrzeżeniem że nie będzie się w przyszłości brało żadnych kredytów/pożyczek?
Nie ma takiej instytucji. Na samo imię i nazwisko oraz PESEL nie można wziąć kredytu. Bank lub parabanki wydając kredyt na same takie dane łamie prawo.

Na BIK'u jest ciekawa opcja.

Alerty BIK
- Otrzymasz powiadomienia SMS i e-mail przy próbie zaciągnięcia kredytu lub podpisania umowy na Twoje dane.
- Natychmiast dowiesz się także o opóźnieniu w spłacie kredytu

Ostatnia edycja:
Witajcie, odgrzebałem temat ponieważ zaciekawiła mnie sprawa zastrzeżonego PESELu w kontekście pozyskiwania chwilówek (oficjalnie: zastrzeżenie chroni przed niechcianymi chwilówkami). FeekUp napisał że dawnie kredytów na pesel było 'łamaniem prawa". Więc czemu tak wile osób wpadło w spłacanie chwilówek oszustów, a teraz ścigają ich komornicy, którzy mają gdzieś, że kredyt był wzięty w sposób "bezprawny"?

Czy to właśnie dlatego państwo Polskie umożliwiło zastrzeganie PESElu ,bo jednak te chwilówki na PESEL były wiążące?

W aplikacji mObywatel jest opcja zastrzeżenia peselu.

Jest możliwość zastrzeżenia peselu jak najbardziej, pierwszy raz o tym wspomniano o ile pamiętam jakoś z rok temu. Przynajmniej ja słyszałem o tym pierwszy raz wlaśnie wtedy. Tych wyłudzeń dzisiaj jest całe mnóstwa, od tych poprzez maile, linki w smsach, wejść na strony i ostatecznie poprzez połączenia telefoniczne https://brzeszcze24.pl/oszustwa-telefoniczne/ - od takiego naciągania, że ktoś z rodziny mial wypadek ( moja babcia miała taką sytuację) kończąc na tym, że dzwoni np. straż graniczna i mówi w jezyku angielskim.

Powrót