zabezpieczenie przed kradzieżą pomysłu

• Autor wątku Autor wątku michalos1506
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

michalos1506

Użytkownik
Odpowiedzi
45
Witam,

Mam parę pytań odnośnie sposobów na zabezpieczenie pracy przed kradzieżą w trakcie jej opublikowania.
Mianowicie jak wymyślił bym coś nowego, czego nie ma, przykładowo znalazł bym jakieś zależności matematyczne i miałbym pewność, że jak bym pokazał to przykładowo na uczelni czy gdziekolwiek to była by nie jedna próba przywłaszczenia sobie tej pracy, to co mam zrobić by zapobiec tej kradzieży?? Jak mam to przekazać by była pewność kto jest autorem tej pracy??

Pozdrawiam, i proszę o szybką odpowiedź.

Art. 1. 1 ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych: Przedmiotem prawa autorskiego jest każdy przejaw działalności twórczej o indywidualnym charakterze, ustalony w jakiejkolwiek postaci, niezależnie od wartości, przeznaczenia i sposobu wyrażenia (utwór).

2. W szczególności przedmiotem prawa autorskiego są utwory:

1) wyrażone słowem, symbolami matematycznymi, znakami graficznymi (literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne oraz programy komputerowe);

[...]

2. Ochroną objęty może być wyłącznie sposób wyrażenia; nie są objęte ochroną odkrycia, idee, procedury, metody i zasady działania oraz koncepcje matematyczne.

3. Utwór jest przedmiotem prawa autorskiego od chwili ustalenia, chociażby miał postać nieukończoną.

4. Ochrona przysługuje twórcy niezależnie od spełnienia jakichkolwiek formalności.

Musisz podać więcej szczegółów by było wiadomo, czy Twoje zależności matematyczne uznać za utwór czy nie, choć wstępnie sądzę, że raczej nie.

Ostatnia edycja:
chodzi o rozwjązanie problemu NP-trudnego, które są uznawane za nierozwjązalne w świecie matematyki. rozwjązanie takiego zadania zmieniło by pogląd na niektóre problemy matematyczne więc to jest naprawde wielka rzecz. i chodzi o to by nikt nie ukradł tego podszywając się pod autora ;/

Czy ktoś mógłby mi powiedziec na czym polega droga patentu?? opatentowac zamierzam algorytm czyli sposób rozwjązania wielu zadań.

Pozdrawiam

Witam,

w Polsce nie można opatentować algorytmu - co do możliwości uzyskania patentu - ustawa prawo własności przemysłowej oraz strona Urzędu Patentowego http://www.uprp.pl/

chris, dziękuję za odpowiedź ale to w takim razie, jak nie moge opatentowac algorytmu to jak mogę się zabezpieczyc by na tym zarobic? bo szczerze mówiąc to jest problem nie rozwjązalny od czasu jego powstania, też jest powiedziane, że oxford płaci za rozwjązanie każdego zadania nie małe pieniądze i chciałbym bym miał do tego pęłne prawa.

hm, no to pozostaje klasyczny problem autorstwa przed opublikowaniem utworu. Najlepiej byłoby to gdzieś opublikować, wtedy z automatu jest się autorem. A jak nie, to może potwierdzić / zdeponować oryginalny opis rozwiązania u notariusza. Lub opatrzyć go swoim, kwalifikowanym podpisem elektronicznym. Nie jest to wiele, ale zawsze więcej niż nic.

planuje w środe pojechać do warszawy i opatentować to jako wzór użytkowy i wysłać to do wielu pism matematycznych i informatycznych w polsce jak i poza krajem tylko jeżeli nie uzyskam patentu to oni będą mogli używać tego bez mojej zgody??

wzór użytkowy?? proszę ściągnąć ustawę prawo własności przemysłowej i poczytać. Uzyskanie patentu czy zastrzeżenia to dość długa i czasochłonna droga...

wiem, że długa droga ale gra jest warta świeczki bo rozwjązałem (z kolegom) problem NP-trudny i warto miec wyłącznosc na to bo wiele firm i koncernów będą sie o to bic a że jestem zielony w prawie dlatego pytam wszędzie gdzie tylko można

dzięki :)

p.s
chyba nie musze tłumaczyc co to znaczy rozwjązac np-trudny problem ;p

Powrót