Zabezpieczenie przed nieuczciwy lokatorem

• Autor wątku Autor wątku Mario053736
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Mario053736

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam mam jeden piec gazowy na kilka mieszkan za to na każde mieszkanie jest indywidualny licznik pradu. Nasuwa sie pytanie: podczas podpisywania umowy najmu z lokatorem mogę wpisać w niej że jeśli lokator nie będzie płacił za gaz (bo jest na mnie) tylko będzie płacił za prad (bo inaczej mu Energa odetnie) to będę miał mu prawo zmienić ogrzewanie gazowe na elektryczne? Czyli wstawie mu do mieszkania na przyklad grzejniki elektryczne? A zamiast bojlera grzanego gazem zamontuje bojler na prad? Wtedy bym nie byl stratny chociaz na oplatach za media jakby nie chcial placic ani sie wynieść. Według nowego prawa nie mogę mu odciąć dopływu mediów. Ale co z zamiana rodzaju ogrzewania? Mieszkanie dalej by było funkcjonalne tyle że bym już nie musiał za niego wykładać pieniędzy na oplaty. Czy jest gdzieś w paragrafami to sprecyzowane?

Mario053736 napisał:
Czy jest gdzieś w paragrafami to sprecyzowane?

Moim zdaniem wystarczy, jeśli to zostanie zawarte w umowie najmu, że w określonych sytuacjach (i tu wymienić w jakich) zostanie zmieniony sposób ogrzewania lokalu z gazowego na elektryczny. Należy też wyjaśnić, że chodzi głównie o to, aby nie generować kosztów wobec wynajmującego, aby był jak najmniej stratny w razie jakichkolwiek problemów z płynnością finansową najemcy.

Powrót