Zabezpieczenie przed przedawnianiem się alimentów

• Autor wątku Autor wątku ElGringer
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

ElGringer

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam,

Wyrokiem Sądu rejonowego z grudnia 2020 roku mam zasądzone alimenty. Wyrokiem apelacji z Sądu okręgowego z lipca 2021 kwota tych alimentów została podniesiona.

Czy mogę coś zrobić poza wnoszeniem egzekucji u komornika aby przerwać przedawnianie się alimentów z lipca 2021 roku po trzyletnim okresie?

Chciałbym polubownie dogadać się z rodzicem w sprawie alimentów. Jednocześnie chcę uniknąć bycia oszukanym przez rodzica który może liczyć na przedawnienie się zaległych alimentów.

Czy mogę więc zrobić coś innego niż powoływać egzekucję komorniczą i wymuszać licytację domu mojego rodzica, jednocześnie unikając przedawniania się zaległych alimentów sprzed trzech lat?

Artykuł kpc dotyczący zaległych alimentów:
Art. 123. KC
Przerwanie biegu przedawnienia
§ 1.
Bieg przedawnienia przerywa się:
1)
przez każdą czynność przed sądem lub innym organem powołanym do rozpoznawania spraw lub egzekwowania roszczeń danego rodzaju albo przed sądem polubownym, przedsięwziętą bezpośrednio w celu dochodzenia lub ustalenia albo zaspokojenia lub zabezpieczenia roszczenia;
2)
przez uznanie roszczenia przez osobę, przeciwko której roszczenie przysługuje;

Innymi słowy, czy istnieje jakaś czynność przed Sądem przerywająca przedawnianie się zasądzonych i niewypłaconych w całości zaległych roszczeń alimentacyjnych niebędąca egzekucją komorniczą?

ElGringer napisał:
Innymi słowy, czy istnieje jakaś czynność przed Sądem przerywająca przedawnianie się zasądzonych i niewypłaconych w całości zaległych roszczeń alimentacyjnych niebędąca egzekucją komorniczą?
Uznanie długu przez umowę lub jednostronne oświadczenie dłużnika przerwie bieg przedawnienia.

Dziękuję za odpowiedź.

Czy mógłbym uzyskać więcej informacji odnośnie uznania długu przez umowę lub o oświadczeniu dłużnika? Gdzię mógłbym takie coś zawrzeć, czy to musiałoby być w Sądzie albo u notariusza? Czy można coś takiego zawrzeć na ogległość?

Poza tym, czy na przykład wysłanie wezwania do zapłaty może być podstawą do przerwania przedawniania się alimentów?

Ostatnia edycja:
Poza tym, chciałbym zapytać jeszcze czy z wyrokiem II instancji o podwyższeniu kwoty alimentów, alimenty za okres od wniesienia wniosku o ich podwyższenie aż do wyroku Sądu przedawniają się po 3 czy 6 latach? Wyrok zasądza jedynie alimenty poczynając od kolejnego miesiąca od daty wniesienia pozwu.

Art. 137. krio: Przedawnienie roszczeń alimentacyjnych
§ 1. Roszczenia o świadczenia alimentacyjne przedawniają się z upływem lat trzech.

Art. 125. KC
§ 1.
Roszczenie stwierdzone prawomocnym orzeczeniem sądu [...] przedawnia się z upływem sześciu lat. Jeżeli stwierdzone w ten sposób roszczenie obejmuje świadczenia okresowe, roszczenie o świadczenie okresowe należne w przyszłości przedawnia się z upływem trzech lat.

ElGringer napisał:
Gdzię mógłbym takie coś zawrzeć, czy to musiałoby być w Sądzie albo u notariusza? Czy można coś takiego zawrzeć na ogległość?
Oświadczenie lub umowa powinny być sporządzone w formie pisemnej, może być także każda forma szczególna jak akt notarialny czy poświadczenie podpisów. Oświadczenie składa dłużnik alimentacyjny, umowę podpisuje dłużnik alimentacyjny z wierzycielem alimentacyjnym.
ElGringer napisał:
Czy można coś takiego zawrzeć na ogległość?
Jeżeli ma Pan na myśli to czy obie strony umowy muszą być obecne w tym samym miejscu by zawrzeć taką umowę to nie, nie muszą.
ElGringer napisał:
Wyrok zasądza jedynie alimenty poczynając od kolejnego miesiąca od daty wniesienia pozwu.
Po trzech latach.

Dziękuję za odpowiedź, jestem Panu/Pani wdzięczny i bardzo mi to pomaga.

Chciałbym jeszcze raz opisać nieco szerzej co miałem na myśli odnośnie mojego pytania o przedawnianie się po 3 czy 6 latach aby mieć pewność odpowiedzi.

Sąd Rejonowy podwyższył, a potem Sąd Okręgowy podwyższył jeszcze bardziej kwotę zasądzonych alimentów, w miejsce poprzedniego wyroku Sądu zasądzającego alimenty. Nowy wyrok zasądza alimenty w wyższej kwocie począwszy od pierwszego miesiąca po dacie wniesienia pozwu o podwyższenie alimentów.

W związku z tym następuje potrzeba wyrównania dawnych alimentów od daty wniesienia pozwu aż do daty wyroku. Czy te roszczenie o wyrównanie alimentów przedawnia się od uprawomocnienia się wyroku po 3 latach i 1 dniu na podstawie art. 137 krio, czy po 6 latach i 1 dniu na postawie art. 125 kc?
Podkreślam, że chodzi mi o przedawnienie roszczenia o wyrównanie alimentów za okres od wniesienia pozwu do wydania wyroku, a nie o świadczenia w przyszłości po wydaniu wyroku.

Powrót