zabezpieczenie przez przewłaszczenie

• Autor wątku Autor wątku vrona
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

vrona

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
Serdecznie witam wszystkich.
Znajoma chce ode mnie pozyczyć pewną sumę pieniędzy. Chce tą sumą spłacić inne zobowiązanie. Jako zabezpieczenie znajoma chce spisać ze mną umowę przewłaszczenia samochodu - na takiej zasadzie, że bedzie go dalej użytkować a ja będe tylko figurować, iż w razie nie spłacenia pożyczonych pieniążków mam tytuł prawny do samochodu.
Chciałam was zapytać jak takie zabezpieczenie będzie się miało do innych ewentualnych zobowiązań znajomej tj - załóżmy, że posiada więcej zobowiązań niż te o którym mi wspomniała, których nie spłaci. Wiadomo w takim wypadku sąd, egzekucja komornicza (nie jestem w stanie okreslić czy już nie toczy się jakieś postepowanie). Czy w takiej sytuacji komornik zabierze samochód, który jest moim zabezpieczeniem? Jak to faktycznie wygląda - na temat przewłaszczenia znalazłam sporo informacji, ale niestety wszystkie to "sucha teoria" opisująca co to jest, że nie jest uregulowane itp itd...
pozdrawiam

1. Umowa przewłaszczenia na zabezpieczenie powinna zostać zawarta na piśmie, trzeba w niej dokładnie wskazać wierzytelność na zabezpieczenie której własność auta zostanie przeniesiona oraz dokładnie wskazać auto. Umowa ta powinna zawierac Pani zobowiązanie do przeniesienia własności samochodu, z chwilą spłaty Pani wierzytelnośći względem pani koleżanki,
2. Zgodnie z polskim prawem przeniesienie własności rzeczy oznaczonej co do tożsamości następuje z chwilą zawarcia umowy (skutek zobowiązująco - rozporządzający),
3. Komornik może prowadzić egzekucję tylko z majątku należącego do dłużnika. Z chwilą przejścia własności na Panią, egzekucja z tej rzeczy stanie sie wyłączona (bo Pani nie będzie dłużnikiem). Warto jednak się upewnić, czy komornik już nie wszczął egzekucji przeciwko Pani koleżance. Jeżeli tak jest, radzę nie pożyczać jej pieniędzy.

Dobrze też byłoby zawrzeć osobną umowę pożyczki, do której załącznikiem będzie umowa przewłaszczenia na zabezpieczenie. W umowie pożyczki należy określić kwotę pożyczki oraz termin spłaty wierzytelności. Warto zastanowić się czy pożyczka nie powinna być oprocentowana.

Pozdrawiam,

Bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Czyli jak rozumiem, jeśli wobec koleżanki toczy się już postępowanie u komornika a ja jako zabezpieczenie podpiszę umowę przewłaszczenia owego samochodu - to właściwie mogę te zabezpieczenie stracić? Bo komornik może ten samochód zabrać, mimo faktu, iż jest on moim zabezpieczeniem? Czyli liczy się "pierwszeństwo"?

Niezupełnie, po prostu toczące postępowanie egzekucyjne nieco bardziej komplikuje sprawę i istnieje możliwość, że komornik zajmie takie auto. W takim wypadku niepotrzebnie zostanie Pani w to zamieszana, dlatego, ze trzeba będzie brac w tym postępowaniu udział - pisać skargę na czynności komornika, czy też powództwo przeciwegzekucyjne.

Proszę pamiętać, że jeżeli Pani koleżanka "tonie w długach" to pożyczonych pieniędzy już nigdy może pani nie zobaczyć. Zabezpieczenia pożyczki nie musi koniecznie ustanawiać Pani koleżanka. Moze to zrobic np. ktos z jej rodziny. Nie musi to także być koniecznie przewłaszczenie na zabezpieczenie. Moze to być też hipoteka lub zastaw.

Powrót