F
Fettuchini
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 13
Witam, moja sytuacja wygląda mianowicie tak iż mam partnera z którym mam zamiar zamieszkać w niedługim czasie jednak by do tego doszło musimy wziąść kredyt by budynek w którym mamy zamiar zamieszkać przystosować do warunków mieszkalnych. Kredyt ten muszę wziąść na siebie sama ze względu na to iż partner obciążony jest hipoteką wraz z swoja matką ( regularnie to zobowiązanie spłacają) i nie ma zdolności kredytowej takiej jak ja. Umówilismy się oczywiście miedzy sobą iż raty z tego kredytu który mam wziąść bedziemy spłacać razem (ja pół i on pół). Wszystko pięknie ładnie tylko że chcę się jakoś zabezpieczyć w razie naszego rozstania bądź jego smierci (ma dziecko z poprzedniego związku nieletnie a jego była jest straszna delikatnie mówiąc,więc po jego smierci dziedziczy dziecko więc w tym przypadku opiekę nad spadkiem ma eks od której nie wyrwę nic co moje za Chiny). Zabezpieczenie ma mnie chronić przede wszystkim że w razie rozstania nadal kredyt spłacamy razem, w razie jego śmierci odzyskać włożone pieniądze. Wiec teraz pytania:
1. Czy jeżeli spiszę umowę miedzy nami bez notariusza będzie ona miała jakąś wartość prawną dla Sądu w razie co, czy konieczny jest notariusz ?
2. Jakiego rodzaju umowa miała by to być?
1. Czy jeżeli spiszę umowę miedzy nami bez notariusza będzie ona miała jakąś wartość prawną dla Sądu w razie co, czy konieczny jest notariusz ?
2. Jakiego rodzaju umowa miała by to być?