Zabieg rekonstrukcji więzadła kolanowego - odszkodowanie?

• Autor wątku Autor wątku tomxtomxx
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tomxtomxx

Użytkownik
Odpowiedzi
101
Uszkodziłem więzadło krzyżowe, nie był to wypadek przy pracy, po prostu potknąłem się, zabolało i tyle. Zignorowałem, nie przeszło, po kilkunastu dniach bólu i problemów z chodzeniem udałem się do ortopedy. Rezonans wykazał zerwanie więzadła krzyżowego. Będę miał operację rekonstrukcji za kilka dni.

I tu pytanie - czy z grupowego ubezpieczenia typu P w PZU należy mi się jakieś odszkodowanie, skoro nie zgłosiłem wypadku?
Zupełnie nie umiem tego czytać...
https://www.pzu.pl/_fileserver/item/1521217
https://www.pzu.pl/_fileserver/item/1508332

Jakieś grosze pewnie dostaniesz więc normalnie zgłaszasz szkodę. Zreszta nic nie tracisz zgłaszając szkode, najwyzej przyjdzie odmowa jak sie doszukają jakis powodow do odmowy w OWU.

Zglos szkode, zadne grosze to bardzo powazny uszczerbek na zdrowiu poczytaj owu, tabele uszczerbku. Okolo 10 procent uszczerbku za to się nalezy zazwyczaj. Do 3 lat wstecz mozesz to zglosic z tego co sie orientuje.

dlot napisał:
Zglos szkode, zadne grosze to bardzo powazny uszczerbek na zdrowiu poczytaj owu, tabele uszczerbku. Okolo 10 procent uszczerbku za to się nalezy zazwyczaj. Do 3 lat wstecz mozesz to zglosic z tego co sie orientuje.

Tu nawet nie chodzi o wymiar odszkodowania, każdy pieniądz się liczy.

Bardziej pytam o procedurę. Nigdy nic nie zgłaszałem.
Kiedy mam zgłosić, w trakcie leczenia czy po operacji i rekonwalescencji?
To że to nie był wypadek w pracy ma znaczenie? Nigdzie po tym potknięciu tego nie zgłaszałem, dopiero po czasie poszedłem do ortopedy.

Nie ma znaczenia kazdy wypadek jesli podchodzi pod definicję nieszczesliwego czyli gdzie zaistnieje czynnik zewnetrzny np. Nie spadles ze schodów bo ci bylo słabo tylko dlatego ze przewróciles sie o psa który akurat wbiegał to spelnisz tego wymogi. To taki przykład. Mozesz zglosic w trakcie i tu bedzie prosilo kolejno o doslanie nastepnych dokumentów. Najlepiej chyba jednak dac wszystkie papiery i zglosic juz po wydaniu zaswiadczenia o zakonczeniu leczenia. Sposob zgloszenia zalezy od firmy przewaznke maja jakies wygodne formularze poszperaj w necie.

Powrót