Zablokowane konto Allegro za czyjeś długi

• Autor wątku Autor wątku kaku25
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kaku25

Użytkownik
Odpowiedzi
71
Witam,
Zostało mi zablokowane konto na portalu aukcyjnym Allegro przez długi lokatora, zamieszkującego dwa piętra pode mną, który prawdopodobnie korzysta z tego samego routera WI-FI. Składałem już w tej sprawie reklamacje na portal, ale od dwóch tygodni, po kilku ponagleniach mailowych, nie dostałem odpowiedzi. Portal twierdzi, że ów lokator wchodził na moje konto i wykorzystywał je do swoich celów. Niestety, ja nie odnalazłem na swojej skrzynce pocztowej żadnych ruchów z jego strony.
Czy mam składać sprawę do sądu cywilnego?
Przeciw komu mam najpierw wystąpić z pozwem?
Czy może mieli Państwo styczność z takim problemem?

Czyli masz na swoim wlasnym koncie allegro w historii jakies sprzedawane/kupowane przedmioty ktore nie byly dokonywane przez ciebie?

Skad wiesz, ze to ten ten lokator? Dzialal na twoim koncie ale na swoich danych osobowych bo nie rozumiem. Cos strasznie krecisz.

Nie mam na swoim koncie w historii przdmiotów, które były sprzedawane/kupowane nie przeze mnie. Tak jak wyżej napisałem, brak ruchów z jego strony co widzę na skrzynce pocztowej, lecz allegro twierdzi pisząc, że jednak korzystał z czego mają na to dowody. Nie sądzę, żeby kłamali bo to są poważne zarzuty. Jedno wiem, że zablokowali mi konto, ponieważ lokator ma długi u nich których nie chce spłacać a oni na podstawie swojego regulaminu zablokowali mi konto.

Ostatnia edycja:
kaku25 napisał:
Czy mam składać sprawę do sądu cywilnego?
Przeciw komu mam najpierw wystąpić z pozwem?
Czy może mieli Państwo styczność z takim problemem?
Czy jest ktoś, kto odpowie mi na pytania?

Ok. Tylko, że to są zarzuty Allegro. Czyli mam się na nich powołać? Nie rozumiem, dlaczego sami nie poinformowali, co będą dalej robić?

Problem jest taki że to ich podwórko i ich zabawki. Jak allegro się uprze to nic z tym nie zrobisz. Sądy nie mają nic do tego.

Dziękuję za odpowiedzi! Jeszcze poczekam, może się odezwą jeszcze z allegro. Jak nie, to wnoszę sprawę przeciw lokatorowi o odblokowanie konta. Wtedy może zacznie płacić długi.

A to nie jest tak, że ktoś sąsiad zamawiał towary z Allegro nie mając konta, IP macie wspólne, stąd Allegro przypuszcza, że to Twoja robota?

Nie. On miał konto firmowe na allegro. Allegro zablokowało przez wspólny router ale zarzucają mu że włamał się też na moje konto, no ale chyba bym widział jakieś jego ruchy na swojej skrzynce mailowej? Allegro dało taki warunek, że jak na jego koncie zostaną uregulowane/wyjaśnione nałożone sankcje, to moje konto zostanie odblokowane.

Ostatnia edycja:
Czy w pozwie mogę wystąpić o odszkodowanie za poniesione straty moralne od lokatora, czy powinienem założyć oddzielną sprawę?

Powrót