Zablokowane konto email = żądanie skanu dowodu osobistego

• Autor wątku Autor wątku gawellus
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gawellus

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam.
W dniu wczorajszym, tj. 14.11.2012, zostało zablokowane moje konto e-mailowe na tlen.pl ze względu na wykradzenie danych. Takich osób jest wiele. Obsługa twierdzi, że to nie z winy firmy, ale z winy użytkowników. Przez to została zatrzymana cała moja korespondencja i nie mam wglądu ani w skrzynkę, ani w książkę adresową. By odzyskać dostęp do konta, grupa o2 zaproponowała dwa rozwiązania:
1) formularz odzyskiwania hasła z pytaniem pomocniczym (ustalane 10 lat temu, nie pamiętam odpowiedzi)
2) wypełnienie formularza i przesłanie go w zeskanowanej formie, wraz ze skanem dowodu osobistego.

Pytania:
1. Czy to nie zwykłe wymuszanie danych osobistych? Przecież zakładając to konto nie udostępniałem tych wszystkich danych, które są na dowodzie.
2. Na jakiej podstawie prawnej mogą wymagać ode mnie skanu dowodu, w zamian za odzyskanie dostępu do skrzynki e-mail?
3. Czy mogę zmusić ich do rozwiązania sprawy w inny sposób?
4. Jeśli faktycznie MUSZĘ im wysłać skan dowodu, co mogę na nim zamazać?
5. A jeśli będę MUSIAŁ to zrobić, natychmiast po odzyskaniu danych, rozwiążę z nimi umowę przez usunięcie konta. Jak się wtedy domagać całkowitego usunięcia danych z bazy firmy? Jak ustrzec się przed ich udostępnieniem innej firmie?

Ostatnia edycja:
1. Czy to nie zwykłe wymuszanie danych osobistych? Przecież zakładając to konto nie udostępniałem tych wszystkich danych, które są na dowodzie.
To nie jest wymuszenie danych.
3. Czy mogę zmusić ich do rozwiązania sprawy w inny sposób
Są dwa wyjścia - pytanie pomocnicze, albo skan dowodu. Innej opcji nie masz.

bardzo enigmatyczna odpowiedź..
najbardziej interesuje mnie dlaczego i na jakiej podstawie żądają ode mnie tego skanu oraz skąd mam wiedzieć do jakich celów zostanie on użyty.. co jeśli np. sprzedadzą moje dane firmom trzecim?

jeszcze jedna kwestia.. czy jeśli już będę zmuszony wysłać ten skan, to czy mogę dopisać pod nim jakieś żądanie poparte paragrafem, żeby o2 nie przekazywała moich danych dalej?

Ostatnia edycja:
A w zasadzie to po co im skan dowodu? Przeciez to konto pocztowe na tlenie. Ja tam nie wpisywalam zadnych danych, ktoreby widnialy na dowodzie. Dla mnie to jakis przekret i na pewno bym nie wyslala.

W jaki sposób dowiedziałeś się o "zablokowaniu konta e-mail" i jaką drogą dostałeś wytłumaczenie portalu i propozycje rozwiązania problemu?

Poprzez formularz kontaktowy pomocy o2.
próbowałem zalogować się do konta, wyświetlił się komunikat o zablokowaniu konta przez administratora oraz link do formularza pomocy. Każda następna komunikacja również była prowadzona poprzez ten formularz.

Pierwszy raz spotykam się z taką rzeczą. Nigdy nikt z poczty nie prosił mnie to kopię dow. osobistego.

Być może znowu wyciekły hasła polskich internautów.

Nie rozumiem jedynie, czemu dane osobowe mają być jakkolwiek pomocne przy odzyskiwaniu konta e-mail, skoro jest ono darmowe i mogło zostać założone za pomocą fikcyjnych imion i nazwisk.

Pierwsza i zasadnicza sprawa to POWÓD, dla którego tak się stało. Osobiście nie podejmowałbym żadnych działań, póki bym go nie poznał.

Ostatnia edycja:
ja może wkleję moją korespondencję z o2:

wiadomość 1:
Szanowny użytkowniku,

W sieci, pojawiła się lista loginów/haseł z różnych systemów pocztowych w tym m. in. wp, onetu, interii, gmail oraz o2.pl
Do wycieku doszło z serwisu nie powiązanego w żaden sposób z o2.pl

W związku z tym, by Państwa dane nie dostały się w ręce osób trzecich, zdecydowaliśmy się na zablokowanie wszystkich kont, których dane były takie jak w ujawnionej w sieci liście.

Do końca dzisiejszego dnia użytkownicy uzyskają możliwość odblokowania konta za pomocą specjalnie przygotowanego formularza.
Wspomniany formularz wyświetli się podczas próby logowania do konta

wiadomość 2, po tym jak nie moglem odzyskać hasła:
W celu odblokowania dostępu do konta poczty elektronicznej prosimy o zmianę hasła za pomocą jednej z poniższych opcji oraz dodatkowo zalecamy przeskanowanie komputera programem antywirusowym:

*1.* Samodzielnie na stronie poczta.o2.pl (instrukcja widoczna po zalogowaniu się)

*2.* W przypadku braku możliwości samodzielnej zmiany hasła (punkt 1) proszę wypełnić poniższe oświadczenie:

http://firma.o2.pl/doc/Wniosekpocztao2.pdf
(proszę przekopiować link do przeglądarki)

Do formularza należy dołączyć kserokopię dowodu osobistego.
Proszę pamiętać, iż podpis na wniosku musi być zgodny z podpisem na
dowodzie osobistym.

Proszę również upewnić się, czy dowód osobisty jest czytelny. Dowód
osobisty można powiększyć i rozjaśnić.
W przypadku osób niepełnoletnich, formularz powinien wypełnić opiekun
prawny (np: rodzic), załączając ksero dowodu osobistego oraz swój podpis.

Dokumenty należy wysłać Pocztą Polską na adres:

o2 Sp. z .
ul. Jutrzenki 177
02-231 Warszawa

Można również przesłać skan dokumentów na adres:
zmianahasla@firma.o2.pl

Podane formy odblokowania konta to jedyna możliwość na odzyskanie dostępu do skrzynki pocztowej.

mnie już nie interesuje jak do tego doszło, chciałbym tylko odzyskać konto, ale mam obawy przed wysłaniem im skanu dowodu osobistego

Rozmawiałem telefonicznie z o2, wychodzi na to, że dowód osobisty jest im potrzebny jako "podkładka" jakby ktoś próbował w zaistniałej sytuacji przejąć czyjeś konto.
Pan kolejny raz zaznaczył, że nie ma innej możliwości odblokowania konta.
Niestety będę musiał przesłać im ten skan, ale mam pytanie odnośnie klauzuli zawartej we wniosku:

Wyrażam zgodę na przetwarzanie danych zawartych w formularzu zgłoszeniowym w celu realizacji zleconych zmian w usługach świadczonych przez o2 Sp. z o.o. Dane zawarte w formularzu są przetwarzane przez o2 Sp. z o.o., przy czym przetwarzanie może być powierzone innemu podmiotowi przy spełnieniu wymogów ustawy o ochronie danych osobowych z 29 sierpnia 1997 roku (tekst jednolity w Dz. U. z 2002 roku, nr 101, poz. 926 z pózn. zm.). Oświadczam, iż zostałem poinformowany o przysługującym mi prawie do zmiany lub usunięcia moich danych.

Co oznacza, że przetwarzanie danych może być zlecone innemu podmiotowi?

Osobiście radzę jak najszybciej zmienić portal i założyć skrzynkę e-mailową gdzie indziej.

Gdzieś, gdzie nie dochodzi do wycieków haseł zarejestrowanych osób, bo są one należycie zabezpieczone, gdzie nie zmusza się użytkownika do -moim zdaniem- bezzasadnego wysyłania swojego adresu zameldowania i numeru PESEL oraz gdzie konta trudno przejąć w taki sposób.

Ostatnia edycja:
Również nie polecam, moje konto zostało również przyblokowane, ze względu na wyciek haseł. Więc skoro hasła im "wyciekają" to również i nasza kopia dowodu może dojść w niepowołane ręce. Poprostu brak słów na brak profesjonalizmu.

PS : Minuta szukania i znalazłem kilka stron na których jest przedstawionych 5200 e-mailów razem z hasłami, czy działają, nie wiem nie sprawdzałem ale sprawa jest naprawde nieciekawa, dla osób, które hasła zostały upublicznione. Przecież niejedna osoba używa takiego hasła czy to na nk.pl czy to na innych ważniejszych serwisach internetowych.

Przeciek z tego co widze, był nie tylko na o2.pl ale tez wp.pl oraz interia.pl itd.

Ostatnia edycja:
Powrót