Zablokowanie towaru na Allegro

• Autor wątku Autor wątku BaGRoS
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

BaGRoS

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witajcie!
Piszę bo jestem w kropce, rozmawiam z Allegro jednak ich chęć współpracy jest zerowa.
Jesteśmy dystrybutorem urządzeń na terenie kraju, są one sprzedawane po określonej minimalnej cenie. Często na Allegro są sprzedawany takie same urządzenia jednak wybrakowane (!!) mimo, że w opisach aukcji pisze, że nowe i pełne komplety. Allegro twierdzi, że nic nie mogą z tym zrobić, bo "Allegro nie jest stroną w tych aukcjach i użycza jedynie technicznych środków potrzebnych do przeprowadzenia aukcji" po moim pytaniu czy będę tylko użyczał pistolet aby ludzie mogli zabijać innych ludzi jestem niewinny, Allegro stwierdziło, że moje wypowiedzi mają małą wartość merytoryczną...
Jak można zablokować sprzedaż na Allegro?
Jak można zablokować sprzedaż produktów niekompletnych czy nie oryginalnych?
Czy były już jakieś precedensy (wiem, że w polskim prawie nie zwraca się na to uwagi, choć zawsze to jakiś argument).
Może prawo europejskie definiuje w jakiś sposób podobną sytuację?
Nasza firma sama sprawdzałaby wszystkie aukcje i zgłaszała podejrzane w celu dodatkowej weryfikacji, jednak jak na razie Allegro twierdzi, że jeśli towar jest nieoryginalny to należy zgłosić to do organów ścigania... Gdyby aukcja trwała rok to miałoby sens, w przeciwnym wypadku nie za bardzo. Jednocześnie natychmiast zdejmuje aukcje podróbek Adidas czy Gucci...

Witam,

1. proszę zapoznać się z ustawą o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji. Nie jest długa, a z pewnością znajdą się artykuły na tą okoliczność, jak np.
Przepis prawny:
Art. 13.
1. Czynem nieuczciwej konkurencji jest naśladowanie gotowego produktu, polegające na tym, że za pomocą technicznych środków reprodukcji jest kopiowana zewnętrzna postać produktu, jeżeli może wprowadzić klientów w błąd co do tożsamości producenta lub produktu.

Przepis prawny:
Art. 16.
1. Czynem nieuczciwej konkurencji w zakresie reklamy jest w szczególności:
1) reklama sprzeczna z przepisami prawa, dobrymi obyczajami lub uchybiająca
godności człowieka;
2) reklama wprowadzająca klienta w błąd i mogąca przez to wpłynąć na jego
decyzję co do nabycia towaru lub usługi;

2. te urządzenia przeznaczone są dla odbiorców indywidualnych czy firm?

Dla odbiorców indywidualnych przede wszystkim i dla firm również.
Po sprzedaży wystawiana jest faktura, która jest podstawą rękojmi, na Allegro nieuczciwi sprzedawcy nie wystawiają faktur i gdyby cokolwiek się stało, klient będzie poszkodowany. Do kogo wtedy się zwróci? Do producenta!

myślę, że powinien Pan skonsultować tę sprawę z UOKIK.

Prezes UOKiK nie rozpatruje spraw indywidualnych niestety :/

Jeśli jesteście pewni, że ktoś handluje podróbkami zawsze możecie kupić towar i złożyć doniesienie o popełnieniu przestępstwa.

BaGRoS napisał:
Jednocześnie natychmiast zdejmuje aukcje podróbek Adidas czy Gucci...
Bo występuje o to do nich bezpośrednio właściciel znaku towarowego.

Domyślam się, że podpisaliście umowę na "wyłączne" przedstawicielstwo handlowe w Polsce jakiegoś producenta. Z własnego doświadczenia wiem, że 99% procent takich umów można sobie wsadzić...gdziekolwiek. Znam to z autopsji bo bywałem zarówno w roli takiego "wyłącznego przedstawiciela" jak i takiego co owego "przedstawiciela" wysadzał z siodła.

Ostatnia edycja:
Nie producentem jest polska firma, no i jest jeden producent.

BaGRoS napisał:
na Allegro nieuczciwi sprzedawcy nie wystawiają faktur i gdyby cokolwiek się stało, klient będzie poszkodowany. Do kogo wtedy się zwróci? Do producenta!
Nie Twój problem. Po to jest system ocen na Allegro żeby kupujący używali rozumu.

Przede wszystkim porozmawiaj poważnie z producentem:
1 Skąd na rynku biorą się niekompletne ( jak powiadasz ) produkty
2. W jaki sposób producent realizuje gwarancję/rękojmię

To właściwie nie jest problem prawny tylko handlowy.

Produkujemy towar i nie chcemy aby był sprzedawany na Allegro.
To dość proste, a jednak Allegro twierdzi, że to co my chcemy nie jest ważne.

Skąd ten niekompletny sprzęt biorą sprzedający z allegro? Podprowadzają a taśmy produkcyjnej?

destructor napisał:
Skąd ten niekompletny sprzęt biorą sprzedający z allegro? Podprowadzają a taśmy produkcyjnej?

Ja też tego nie kumam:rolleyes:

BAGROS - zdecyduj się: jesteście dystrybutorem czy producentem ? Bo raz piszesz tak a raz inaczej.

Jestem dystrybutorem występującym w imieniu producenta :)
Producent jest jeden.
Towar jest opatentowany.
Są dystrybutorzy (nie ma hurtowni czy tym podobnym) w sprzedaży bezpośredniej. Czyli dystrybutor bierze towar od producenta i zostawia u klienta.
Zdarzają się nieuczciwi konsultanci, którzy po zakończeniu współpracy sprzedają niekompletne rzeczy po różnych cenach, często oszukując klientów, jednak na Allegro są anonimowi. Zgłoszenie podejrzenia przestępstwa trwa zbyt długo aby można było taką aukcje wyłapać.
Część produktów może i pewnie jest nie produkowana przez nas a jedynie w jakiś sposób podrobiona sprzedawana za bezcen - tacy klienci swoje pretensje roszczą do producenta!
Po prostu nie chcemy aby nasz towar był sprzedawany na Allegro, a okazuje się, że nic z tym nie można zrobić.
Czy firma XYZ nie może po prostu stwierdzić, że nie życzy sobie aby jej produkty były sprzedawane na Allegro? Nie chcemy aby ktoś za nas wyszukiwał aukcje, sami to będziemy robić i zgłaszać do Allegro w celu podjęcia dalszych kroków.
Np. LupoLine czy Obsessive nie dają zgody na sprzedaż na Allegro. Jest określona liczba sprzedawców i nikt inny nie może sprzedawać.

No a gwarancję producenta wystawiają ci nieuczciwi ludzie? Bo coś mi tu nie gra.
Poza tym na allegro nikt nie jest anonimowy.

Moim zdaniem nie macie żadnej moźliwości zablokowania sprzedaży swoich towarów ( o ile pochodzą z legalnego źródła ) na Allegro. I całe szczęście. Jeśli legalnie kupiłem towar "x" od firmy "YY", to guzik obchodzi firmę YY co ja z nim dalej zrobię. Mogę z "X" zrobić kwietnik na działkę, przerobić na karuzelę lub sprzedać na Allego. Nie Wasza sprawa.
Natomiast jeśli ten towar jest w jakiś sposób felerny bo: pochodzi od byłego agenta, z kradzieźy, jest to podróbka, no to niestety musicie takie przypadki wyłapywać i zgłaszać właściwym organom.
Problemu z gwarancją to już zupełnie nie rozumiem. Jeśli gwarancja jest nieważna to odmawiacie klientowi świadczeń gwarancyjnych a on niech ściga sprzedawcę.

Nie rozumiem, dlaczego nie chcesz zgłosić podejrzenia popełnienia przestępstwa.
Dlaczego tego unikasz?? Prokurator kieruje do Allegro zapytanie, a Allegro przedstawia dane i wyszczególnienie wszystkich sprzedanych przez podejrzanego przedmiotów na rok, czy 2 lata wstecz, na Allegro nic nie "znika", a każdy sprzedawca jest zweryfikowany.

Powrót