Zablokowany Imei - czy mogę zwrócić używany towar

• Autor wątku Autor wątku iza_la
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

iza_la

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
W kwietniu br. kupiłam telefon w sklepie zajmującym się sprzedażą sprzętu elektronicznego wystawiającego produkty na olx. Od ponad miesiąca telefon przy próbie połączenia pokazuje komunikat "nie zarejestrowano w sieci". Po dwóch wizytach z serwisie Samsung usłyszałam dzisiaj, że telefon ma zablokowany IMEI przez sieć. Telefon kupiłam jako nowy i mam na niego fakturę, nie było mowy o tym że jest odkupiony od kogoś i był zakupiony na raty. Oczywiście telefon po zakupie był używany. Pytanie czy mam prawo w tej sytuacji domagać się od sprzedawcy zwrotu pieniędzy gdy telefon był używany? Sprzedawca zaproponował wymianę płyty głównej co ma rozwiązać problem ale dla mnie nie brzmi to legalnie. Na jakiej podstawie mogę domagać się zwrotu?

Telefon nie musiał być używany, mógł być fabrycznie nowy.
Wystarczy, że ten, kto zawarł umowę z operatorem na zakup telefonu nie spłacił rat, i operator zablokował urządzenie.

Jeśli serwis albo operator potwierdzi taki powód blokady, to kupiłaś telefon z wadą prawną. Domagaj się wymiany na urządzenie bez wad albo zwrotu zapłaconej kwoty, naprawa to najgorsze możliwe rozwiązanie, bo telefon zapewne jest sprawny.

Jakiego rodzaju była to faktura? Nie przypadkiem vat marża?

Na fakturze jest napisane tylko Faktura nr także raczej nie Vat marża. CO jeśli byłaby to Vat marża?

wittka napisał:
Telefon nie musiał być używany, mógł być fabrycznie nowy.
Wystarczy, że ten, kto zawarł umowę z operatorem na zakup telefonu nie spłacił rat, i operator zablokował urządzenie.

Jeśli serwis albo operator potwierdzi taki powód blokady, to kupiłaś telefon z wadą prawną. Domagaj się wymiany na urządzenie bez wad albo zwrotu zapłaconej kwoty, naprawa to najgorsze możliwe rozwiązanie, bo telefon zapewne jest sprawny.

Serwis potwierdził, operator również. Tylko Pan sprzedawca jakoś zrobił się niechętny do odbierania telefonu po tym jak się dowiedział że mam potwierdzenie blokady IMEI.
Bardzo dziękuję za pomoc:)

Faktura VAT marża najczęściej oznacza że telefon pochodzi z drugiej ręki. Może być fabrycznie zapakowany, zafoliowany i nie uruchomiany. Ale np ktoś go kupił od oficjalnego dystrybutora a potem go sprzedał jakiejś firmie.
Na tej fakturze masz wyszczególnione wartość brutto telefonu, wartość netto i podatek?
Intuicja mi mówi że to jest telefon odkupiony od kogoś. Kto wziął go na raty i przestał je spłacać.

Ostatnia edycja:
Zatem nie rozmawiaj ze sprzedawcą telefonicznie, tylko pisemnie.

Przedstaw swoje racje w piśmie reklamacyjnym, wskaż że sprzedał towar z wadą prawną, jeśli masz potwierdzenia od operatora / serwisu na w/w na piśmie - dołącz kopie do reklamacji i poinformuj, że oczekujesz odpowiedzi na swoje żądanie w terminie wskazanym w przepisach.
Pismo wysyłasz listem poleconym ZPO.

Ostatnia edycja:
Powrót