Zabójstwo czy wagary????

• Autor wątku Autor wątku mateusz_zaw_17
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mateusz_zaw_17

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam mam pytanie.... Jak to może być że 4 chłopaków od 16 do 26lat za zabójstwo ze skutkiem śmiertelnym są na wolności i mają tylko kuratora... a mi za wagary sędzina powiedziała że ośrodek szkolno wychowawczy... mogą tak zrobić???? z góry dziękuję za pomoc.....

To jest własciwie niemozliwe, żeby 26 latek za zabójstwo miał tylko kuratora.

jest niemożliwe a jednak tak jest...

mateusz_zaw_17 niemożliwe to jest skazanie za przestępstwo "zabicie ze skutkiem śmiertelnym"

poza tym pewnie w sprawie tego "zabójstwa" wyrok nie zapadł i panu chodzi o środek zapobiegawczy, tak?
pewnie nie zabójstwo, tylko pobicie ze skutkeim śmiertelnym, możliwe jest przebywanie na wolnosci, a jakże :wink:

mateusz_zaw_17 napisz czy tak naprawde jest bo mi sie wierzyc nie chce.W jakiej miejscowosci miało to miejsce -jesli mozesz to napisz . Szlag mnie trafia jak czytam takie rzeczy -bo mój syn tylko kogos uderzyl bez jakichkolwiek obrażen jak pisałam i poszkodowany wniósł ze skradziono mu telefon / no i jeszcze zeznał to tak barwnie ,pieknie gdyz obeznany jest w dziedzinie prawa ale o sobie i swoim zachowaniu niestety prawdy nie ujawnil /przbywa w areszcie juz 4-ty miesiac o zgrozo gdzie sprawiedliwośc może w " PIS"?

prawdopodobnie chodzi o pobicie ze skutkiem smiertelnym, a to jest zupelnie co innego niz zabojstwo.
paradoksalnie rozboj jest powazniejszym przestepstwem niz pobicie ze skutkiem smiertelnym

o pobicie ze skutkiem śmiertelnym... ale sąd widział zdjęcia jak chłopak był za katowany zgon był stwierdzony że zginął śmiercią tragiczną...

Ale to było pobicie ze skutkiem śmiertelnym a nie zabójstwo- sąd wziął pod uwagę, że sprawcy nie szli z zamiarem zabójstwa tylko pobicia, nie mieli żadnych narzędzi itd, no i pewnie te osoby czekają jeszcze na wyrok, sprawy toczą się długo, nawet kilka lat.

O zgrozo! czego ja sie dowiaduje ,pobicie ze skutkiem śmiertelnym jest mniejszym przestępstwem od uderzenia kogos bez jakichkolwiek obrażen i podobno zaginięcie przy tym telefonu. W jakim ja świecie żyje jesli ludzie takimi kategoriami myslą to ja wole żeby mnie uderzono ,nawet okradziono ale nie pobito na śmierc -bo tacy z tego sie jeszcze wytłumacza ,że nie mieli takiego zamiaru i dalej będa bić -zabijając.

droga Celinko, rozbój to b. poważne przestępstwo. Widzisz to inazcej dlatego, że tak chcesz to widzieć, bo taki zarzut ma bliska ci osoba. Nie myl kary ze środkiem zapobiegawczym. Areszt to nie kara, tylko środek, który ma zapewnic prawidłowy bieg procesu, nie jest przy tym najważneijsze, w jakiej sprawie proces się toczy. Surowość grożącej kary to tylko jedna z pzresłanek tymczasowego aresztownaia. Spokojniej nie potrafię tego wytłumaczyć

Wiem ,że rozbój to poważne przestepstwo ale rozbój to mi sie kojarzy z napadem na kogos, pobiciem niejednokrotnie grożnym w skutkach oraz z kradzieżą jakąś zasadzką itp.Rozbój to dla mnie działanie celowe zamierzone a nie wynikłe na wskutek sprzeczki czy wymiany zdań -uderzenie z otwartej dłoni /raz powtarzam jeden raz/.Zastanawiam się jaką kare mozna za to dostac bo jesli ktos kogos okradnie pobije czy zabije i ktos kto właściwie nic strasznego nie zrobił jest stawiany na równi to naprawde tego nie zrozumie nigdy i moge być nazwana przez to głupia bo wtedy wolałabym być głupią gdyż łatwiej byłoby sie z takim stanem rzeczy pogodzic . Przepraszam ale pisze tak jak myslę . :(

Temat dotyczy zabicia/pobicia ze skutkiem śmiertelnym i proszę nie odbiegać od niego- Y

Ma pani emocjonalny stosunek to calego zdarzenia i jest to zrozumiale. Widocznie byly jakies podstawy do zastosowania srodka zapobiegawczego w postaci tymczasowego aresztowania skoro prokurator zlozyl taki wniosek, a sad tymczasowo aresztowal. Jak juz wspomniano tymczasowe aresztowanie nie jest kara za popelnione przestepstwo, a jedynie srodkiem zapobiegawczym majacym zapewnic prawidlowy tok postepowania karnego.

Rozboj to jedno z najpowazniejszych przestepstw, czy sie to komus podoba czy nie. Czasem samo zdarzenie moze nie wygladac tak groznie, ale samo przestepstwo posiada bardzo wysoki stopien szkodliwosci spolecznej i stad takie jego traktowanie.

Aby zaistnial rozboj wystarczy jedynie grozba uzycia przemocy.
Jest Pani matka i przypuszczam, ze cokolwiek by syn nie zrobil to stwierdzi Pani, ze "nie zrobil nic strasznego".

Roznica pomiedzy rozbojem a pobiciem ze skutkiem smiertelnym jest taka, ze rozboj jest w calosci przestepstwem umyslnym, zas przy pobiciu ze skutkiem smiertelnym zamiar sprawcy skierowany jest jedynie na dokonanie pobicia, a sam skutek smiertelny jest juz nieumyslny, stad lagodniejsze traktowanie tego przestepstwa przez kodeks karny.

Trudno ocenic dlaczego sprawcy tego pobicia pozostaja na wolnosci, byc moze przyznali sie do winy, zlozyli wyjasnienia, okolicznosci zdarzenia sa jasne i calkowicie niecelowe jest stosowanie wobec nich tak radykalnego srodka zapobiegawczego jakim jest tymczasowe aresztowanie.

witam i napisze jaśniej dla niektórych... tak jak napisał erich o tym całym środku zapobiegawczym środek zapobiegawczy w tym przypadku był 4 miesiące aresztu mieli ale ja napisałem wyrok ostatecznej sprawy czyli kurator... a co do tego że nie szli z zamiarem zabójstwa to ja przypuszczam inaczej gdyż pobicie według mnie to nabicie kilku siniaków i lekkich obrażeń... a nie zakatowanie człowieka....

mateusz_zaw_17 z tego co piszesz jasno wynika, że nie znasz wyroku "ostatecznej sprawy". Masz możliwość ustalenia jego treści?

Powrót