Zabrali mi dowod w recepcji - maja prawo?

• Autor wątku Autor wątku pisarz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pisarz

Użytkownik
Odpowiedzi
50
Witam serdecznie. Wlasnie wybralem sie na weekend nad jezioro. Zarezerwowalem sobie domek. Po dojechaniu na miejsce oplacilem domek, pani z recepcji zabrala mi po tym dowod i powiedziala ze dostane go dopiero podczas zdawania domku, czyli gdy oddam klucze. Jesli bym nie oddal dowodu, musialbym zaplacic 500zl kaucji. Czy pani z recepcji ma prawo zatrzymac moj dowod? Wydaje mi sie, ze nie bardzo ma do tego prawo gdyz jest to moj osobisty dokument. Jesli nie ma takiego prawa, prosze o podanie mi konkretnych paragrafow.

z gory dziekuje za pomoc.

No tak, musialem oddac dowod bo inaczej nie otrzymalbym zakwaterowania i kluczy do domku. Oczywiscie placenie kaucji za to ze nie chce oddac dowodu tez odpada, bo z jakiej okazji mam placic 500zl za to ze nie chce dac mojego dokumentu? Pierwszy raz sie z tym spotkalem zeby zabierali dowod.

Watpie tez czy w kazdej chwili go moge dostac, bo pani z recepcji wyraznie powiedziala, ze otrzymam go dopiero jak sie wymelduje. Czyli jesli nagle bym go potrzebowal, musze sie wymeldowac zeby otrzymac moj dowod. Paranoja jakas.

http://bap-psp.lex.pl/serwis/du/2006/0993.htm

USTAWA
z dnia 10 kwietnia 1974 r.
o ewidencji ludności i dowodach osobistych

Art. 33. Dowodu osobistego nie wolno zatrzymywać, z wyjątkiem przypadków określonych w ustawie.

Art. 55. Kto:
1) uchyla się od obowiązku posiadania lub wymiany dowodu osobistego,
2) zatrzymuje cudzy dowód osobisty,
3) nie zwraca dowodu osobistego w razie utraty obywatelstwa polskiego,
4) nie zawiadamia o znalezieniu dowodu osobistego w przypadku, o którym mowa w art. 42 ust. 2,
5) nie zwraca znalezionego dowodu osobistego w przypadku, o którym mowa w art. 42 ust. 3,
podlega karze ograniczenia wolności do 1 miesiąca albo karze grzywny.

Czyli:
[cytat:3lxajeuv]
Watpie tez czy w kazdej chwili go moge dostac, bo pani z recepcji wyraznie powiedziala, ze otrzymam go dopiero jak sie wymelduje.
[/cytat:3lxajeuv]
jeśli nie zechce oddać (niezależnie od kaucji, zniszczeń, wymeldowania itd), to Policja. Proste.

Inną sprawą są prawa konsumenta i wymagania kaucji itp.

Powrót