Zabrane prawko w PL, a prawko w DE

• Autor wątku Autor wątku michupwo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

michupwo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam, moja sytuacja wyglada tak, ze zostalo mi zabrane prawo jazdy w Polsce na okres 6 miesiecy(prowadzenie pod wplywem substancji psychoaktywnych) , po tych 6 miesiacach na badaniu w WOMPIE pani psychiatra stwierdzila iz potrzebuje odbyc roczne leczenie w osrodku zamknietym i dostalem kwitek o istnieniu przeciwskazan, ktory musialem odniesc do urzedu. Moje pytanie jest nastepujace, czy moge w Niemczech zrobic prawo jazdy i bezstresowo sie tu poruszac? (Wiem, ze w Polsce nie bede mogl, ale jak wyglada to tutaj)

Urząd niemiecki musisz poinformować, ze miałes juz kiedyś PJ ale zostało zabrane i do kiedy. Urząd niemiecki skontaktuje sie z polskim i i tak dowiedzą sie że są przeciwwskazania. Żebyś mógł PJ zrobić w De musisz tu być przynajmniej 183 dni zameldowany i i tak mieć zaswiadczenie, ze odbyłeś leczenie + być może zdać niemiecki idiotentest.
Jesli zataisz fakt Twojego PJ w Polsce, wcześniej czy później wyjdzie to na jaw a Twoje wtedy zdobyte PJ w De będzie nieważne.

Jestem od roku zameldowany, chodzi Ci o zaswiadczenie to z Polski z tego leczenia?

Mam zakaz prowadzenia pojazdu (jeszcze nie zatwierdzony przez sąd - sprawa trwa). Chcialbym wyrobić prawo jazdy/poruszać się w niemczech. Jak to zrobić?? Ktoś wie dokladnie?? Dziekuje

Odczekac na orzeczenie sądu, bo dopiero tam będzie wiadomo na jaki czas zostaje prawo jazdy zatrzymane. Jak minie okres kary, trzeba w zaleznosci od tego za co zostało zabrane zdać testy MPU i można zrobić w DE.

Powrót