zabrane prawko za prędkość, promesa zatrudnienia, by zmniejszyć wyrok

• Autor wątku Autor wątku Patrycja2U
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Patrycja2U

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Hej,

mój szwagier (pokolenie Z) został pozbawiony prawa jazdy za przekraczanie prędkości i przez 3 lata nie może rozpocząć kursu, by zrobić prawo jazdy od nowa.
Minęło już trochę czasu (chyba połowa wyroku) i świerzbi go, żeby znów jeździć swoją podrasowaną Hondą Preludą.
Prawniczka poradziła mu, żeby rodzice naściemniali w piśmie, że potrzebują, żeby syn miał prawo jazdy, bo są schorowani itp itd (teściu ma prawko).
Prawniczka wymyśliła również, żeby mój mąż prowadzący działalność gospodarczą, wystawił mu promesę zatrudnienia na stanowisku kierowca. I te dokumenty złożą do sądu, żeby skrócić mu wyrok, i żeby już mógł rozpocząć kurs na prawko.

Dla mnie jest to chory pomysł, bo powinien "odbębnić" karę i trochę wystudzić swoje narwaństwo, ale wszyscy w rodzinie uważają, że trzeba biedaczkowi pomóc.

Pytanie brzmi:

Czy wystawiając taką promesę (dla świętego spokoju, by uniknąć wojen w rodzinie) do Sądu, mój mąż ponosi jakieś ryzyko? Czy Sąd będzie wymagał takiego zatrudnienia, gdy skróci wyrok? Czy Sąd będzie to jakoś kontrolował?

Nie chcemy, żeby mój mąż miał jakiekolwiek problemy przez tego głupka.

mój szwagier (pokolenie Z) został pozbawiony prawa jazdy za przekraczanie prędkości i przez 3 lata nie może rozpocząć kursu, by zrobić prawo jazdy od nowa.

Wątpię by to było za prędkość - raczej wygląda na wyrok po alkoholu.
Szanse wg mnie małe.
Promesę może wydać - potem niech go zatrudni - albo wykaże, że mimo propozycji: gagatek nie podpisał umowy.

Dziękuję za odpowiedź.
Na pewno nie jest to po alkoholu, bo szwagier nie pije, i to jest pewne.
Mąż go zatrudniać nie zamierza, nawet takiej myśli nie miał, tylko brat go prosi o tę promesę, by sobie załatwić skrócenie wyroku. I mówi, że nie będzie mu problemów robić z tą promesą, by go zatrudniać, że to tylko podkładka.

I dla mnie tylko ważne czy Sąd nie będzie tego tematu kontrolować i wymagać.

Powrót