Zabrane prawo jazdy w polsce - nowe za granicą?

• Autor wątku Autor wątku bartusiek015
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bartusiek015

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
21
Witam , Chciałem zapytać , czy jeżeli mam zabrane prawo jazdy w Polsce na okres 2 lat za jazdę pod wpływem marihuany . to czy jest możliwość zrobienia sobie prawa jazdy za granicą , do użytku właśnie za granicą ? chodzi mi o kraje typu Anglia , Norwegia lub inne?

Jezeli chodzi o Wielka Brytanie, to mozesz wyrobic sobie brytyjskie prawo jazdy ale nie bedziesz mogl je wymienic na polskie.

Sprawa w UK
Witam chciałbym sie poradzic w pewnej sprawie..? A wiec, mojego kolege zlapala policja jechal firmowym vanem a nie byl dopisany do ubezpieczenia a o tym nie wiedzial, van nie mial motu i jeszcze jechal pod wpływem alkocholu.. byl na tak zwanym dołku po czym przyznal sie ze pił byl zbadany alkomatem ale nie wiedzial ze van nie ma motu i nie wiedzial ze nie jest dopisany do ubezpieczenia. ma sprawe ktora odbedzie sie za miesiac, i tu pytanie co mu grozi? bo chłopak od zmyslow odchodzi boi sie ze pojdzie siedziec, stracil przez to prace i jest strzepkiem nerwow.. za kilka dni mial leciec do polski na chrzciny dziecka, a wczesniej zabukowal juz sobie bilet, przed tym calym incydentem, nie wie czy moze leciec do polski i czy go nie zatrzymaja na lotnisku i nie pomysla sobie ze chce np: uciec przed ta sprawa, to naprawde dobry chlopak ktoremu poprostu sie podwinela noga, oczywiscie chce tu wrocic i odpokutowac za swoje czyny i chce znalezc tu prace i pozostac w anglii. Prosze o opinie i o rade na ten temat z gory bardzo dziekuje !!

Niech kolega tak sie nie martwi na zapas,najprawdopodobniej skończy sie to zakazem prowadzenia pojazdów na okres paroletni i kara grzywny(zaznaczam ze najprawdopodobniej,nie jestem wróżka).Do Polski tez moze lecieć o ile nie dostał zakazu opuszczania kraju.

Jakie mu zarzuty przedstawili?
-jazda bez ubezpieczenia,
-pojazd bez mot,
-jazda po alkoholu,

Trochę mu się nazbierało i to same najgorsze, o ile ubezpieczenie i mot to jeszcze nie do końca jego wina no to alkohol juz jego, pewnie będzie musiał się pożegnać z prawkiem na ile to już decyzja sądu. Na pewno grzywna i wyższe ubezpieczenie w przyszłości.

własnie takie zarzuty mu postawili!! a co jeśli by poprostu zjechal do polski nigdy juz tu nie wrócił?? bedzie go scigał interpol czy cos w tym stylu ? beda go scigac w polsce ??

grozi mu cos w polsce jak poprostu olał by sprawe i wrocil do pl... i nigdy wiecej by jego noga nie postala w uk..?

Witam.mam taki maly problem.mialem zabrane prawo jazdy kat"B" w polsce za alkochol na 3 lata. Po 6 latach wyjechalem do UK. Gdzie zdalem legalnie( heh za 3 razem niestety) ponownie prawko "B". Po przyjezdzie do polski i probie wymiany na polskie pani urzedniczka mi odmowila poniewaz znalazla dokumentacje mojego starego ktore dalej tam u nich lezy i powiedziala ze nie wymieni bo musze zdac w polsce egzamin jesli chce polskie prawo jazdy. czy to jest Prawda ? Prosze pomuzcie bo ona naprawde wydrukowala mi jakies przepisy i cos takiego tam pisze ze w kraju w ktorym zabrano prawo jazdy to w tym trzeba zdac ponownie cos w tym stylu

Czesc tez chetnie sie dowiem, tylko bym chcialbym sie dowiedziec czy moge w polsce jezdzic a nie wymieniac jak na ta chwile. A sytucaje mialem identyczna jak ty

Czytajcie co podpisujecie- zwłaszcza oświadczenia!
We wniosku o brytyjskie prawko jest jak byk oświadczenie że nie zostało wam zatrzymane prawko w UK ani innym kraju. Nie życzę nikomu by komuś wyszło kombinowanie po wypadku...

Powrót