Zabrane Prawo jazdy ...

• Autor wątku Autor wątku ziomcraft
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Z

ziomcraft

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam

3 tyg. temu wracałem do domu po imprezie ( nie pijany lecz troche skacowany ... ) czułem sie dobrze wiec wsiadłem za kółko , na moje nie szczęście zatrzymali mnie do kontroli , w wydychanym powietrzu miałem 0,38mg czyli jakieś 0,76 promila ... Zabrano mi prawo jazdy , do około 4 miesiecy mam otrzymać pismo o wezwanie do sądu . Otrzymałem takie pismo od prokuratora :

XXX XXX podejrzewany jest o popełnienie przestępstwa z art. 178a 1 kk. w toku prowadzonego postępowania ustalono iż podejrzany w dniu 13.11.2001 r kierował samochodem po drodze publicznej będąc w stanie nie trzeźwości . Z okoliczności sprawy wynika iż dalsze posiadanie przez podejrzanego dokumentu prawa jazdy moze stanowić zagrożenie bezpieczeństwa w ruchu drogowym .

Za popełnienie występku z art. 178a 1kk orzeczenie przez sąd srodka karnego w postaci zakazy prowadzenia pojazdów mechanicznych jest obligatoryjne .

Nie bardzo wiem co znaczy słowo w tym przypadku OBLIGATORYJNIE ... martwi mnie to troche dlatego sie tu zgłosiłem i prosze o odpowiedzenie , mam jeszcze jedno pytanie , odnosnie tego listu , jezeli dobrze zrozumiałem to nie moge prowadzic zadnego pojazdu mechanicznego ? od skutera po samochody itp ? i również nie moge zrobić np prawa jazdy kat A ?

Z góry dziękuje .

Nie bardzo wiem co znaczy słowo w tym przypadku OBLIGATORYJNIE

google...

odnosnie tego listu , jezeli dobrze zrozumiałem to nie moge prowadzic zadnego pojazdu mechanicznego ? od skutera po samochody itp ? i również nie moge zrobić np prawa jazdy kat A ?

Z tego fragmentu domyślam się, że jest to wyłącznie postanowienie o zatrzymaniu prawa jazdy na podstawie art. 137 Prawa o ruchu drogowym.

Jeśli nie wydano oprócz tego postanowienia o zastosowaniu środka zapobiegawczego na podstawie art. 276 kpk z określeniem, jakich pojazdów dotyczy, to do czasu wydania prawomocnego wyroku możesz prowadzić pojazdy, do których kierowania nie są wymagane żadne uprawnienia (np. skutery) oraz pojazdy do których prowadzenia posiadasz inne uprawnienia niż prawo jazdy (np. łodzie motorowe). Do czasu wyroku nie ma też przeszkód, by robić kurs na prawo jazdy.

a PJ zostanie zatrzymane na minimum rok.wcześniej czy później.więc rób pj jak najszybciej.

A mam jeszcze takie pytanie

Czy jezeli :
Przedstawie w sadzie pozytywna opinie od dzielnicowego , wychowawczyni ze szkoły dyrektorki ... , bede miał dobre argumenty typu ze nigdy nie miałem do czynienia z zadna kara nigdy nie byłem karany byłem pewny ze nic nie miałem , zapewniam ze gdbym wiedział ze cos jest nie tak nigdy bym nie wsiadl za kółko , gdybym, miał naprawde dobre argumenty i wiarygodne istniała by mozliwosc przychylenia sie sadu do wyroku o jaki bede walczył czyli : zabranie PJ na 12 miesiecy , ograniczenie wolnosci do roku czasu , oraz kara grzywny ? Mówie o naprawde dobrych argumentach które jestem w stanie przedstawic jak sam , bez pomocy Adwokata ?? czy istaniała by taka mozliwosc ?

ziomcraft napisał:
3 tyg. temu wracałem do domu po imprezie ( nie pijany lecz troche skacowany ... ) czułem sie dobrze wiec wsiadłem za kółko , na moje nie szczęście zatrzymali mnie do kontroli , w wydychanym powietrzu miałem 0,38mg czyli jakieś 0,76 promila ...

Pytasz o swoje szanse. Z takim podejściem jak powyżej - mizerne.
Po pierwsze - na Twoje (i nasze) "szczęście" zostałeś zatrzymany i powinieneś dziękować policjantom na kolanach. Być może komuś uratowali zdrowie lub życie a Ciebie uratowali od poważniejszego wyroku.
Po drugie - byłeś pijany. I tyle. Zacznij jeszcze dowodzić, że z takim stężeniem alkoholu możesz normalnie funkcjonować. Albo pójdź na całość - że w takim stanie jesteś lepszym kierowcą niż sędzia i prokurator.

zawodowy pijany kierowca prowadzi lepiej niż niedzielny kierowca,lub gówniarz co dopiero odebrał kwity !!!

Ale żeś walnął porównanie. Wg ciebie pijany policjant po służbie powinien dostać mniejszą karę niż taki zwyczajny szary obywatel gdyż nawet pijany lepiej będzie celował po pijaku i jest większa szansa niż nikogo nie trafi.
Tylko pogratulować toku myślenia.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót