Zabrane zwolnienie lekarskie

• Autor wątku Autor wątku kasiek2509
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kasiek2509

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam,

jestem na zwolnieniu lekarskim od 16.03 do do 11.05 w dniu 07.05.2010 r. odebrałam wezwanie na komisje lekarska do ZUS na 07.05 na godz. 8.20 niestety nie stawiłam się bo było już za późno ale zadzwoniłam tam i kazano mi przyjechać dzisiaj, więc pojechałam. Lekarz stwierdził że na kamice nerkową można chorować całe życie (i tak jest w moim przypadku). To że jestem po zabiegu URSL i po 2 zabiegach ESWL a 19.05 mam następny zabieg to nie ma chyba najmniejszego znaczenia. Pan Orzecznik ZUS stwierdził że skoro biorę Ketonal to mogę wrócić do pracy (chociaż mówiłam że mnie cały czas boli i nie mogę długo siedzieć) a ludzie po operacjach nie chodzą na tak długie zwolnienia i orzekł że zwolnienie lekarskie traci ważność.

Czyli powinnam jutro iść do pracy a nie jestem w stanie siedzieć 8 godzin. Jutro mam kolejną wizytę u lekarza czy mogę wziąć zwolnienie lekarskie od 11.05? Czy mogę się odwołać od decyzji ZUS? Jak to wygląda?

Proszę o pomoc, z góry dziękuje.

od decyzji orzecznika zgłaszasz sprzeciw do komisji lekarskiej w zusi(orzecznik to jedna osoba i 1 instancja, potem jest komisja)masz na to 14 dni od otrzymania decyzji...jezeli lekarz prowadzący uważa że w związku z planowanym zabiegiem nie mozesz pójśc do pracy wystawia ci nowe L4.. ZUS ocenił stan zdrowia tamtego dnia...a jeżeli do 60 dni zachorujesz na te sama chorobę..nie ma sprawy..głowa do góry...

Powrót