Zabranie niemieckiego prawa jazdy

• Autor wątku Autor wątku bjerzy6536
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bjerzy6536

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam Wszystkich
Mam takie pytanie
Mieszkam juz w Niemczech ponad 30 lat pobyt staly. w poprzednich latach mialem prawo jazdy wyrobione w Polsce ale kiedy sie wyprowadzilem do Niemiec musialem tu wyrabiac nowe prawojazdy poniewaz polskie nie bylo tolerowane. W trakcie kiedy juz mialem prawojazdy niemieckie za punkty zabrali mi polskie prawojazdy. Jadac samochodem na niemieckim prawu jezdzie zatrzymali mnie i oskarzyli ze jechalem bez waznego dokumentu prawa jazdy, gdzie taki dokument posiadalem wydany przez Urzedy Niemieckie
Pytanie jak wybrnac z tego balaganu co mam zrobic zeby nie byc karany jak krowa doina przez Polskie prawo

III SA/Po 540/13 - Wyrok WSA w Poznaniu z 2013-10-09

Z powyższych względów nie może ulegać wątpliwości, że państwa członkowskie w stosunku do posiadaczy praw jazdy, którzy mają normalne miejsce zamieszkania na ich terytorium, mimo iż nie są państwem członkowskim które wydało to prawo jazdy, mogą na swoim terytorium stosować przepisy prawa krajowego, w tym między innymi w przepisy w sprawach dotyczących kontrolnego sprawdzenia kwalifikacji, w razie przekroczenia przez takiego kierowcę 24 punktów z tytułu naruszeń krajowych przepisów ruchu drogowego, co zostało uregulowane w art. 114 ust. 1 pkt 1 lit. b P.r.d. (por. wyrok Naczelnego Sądu Administracyjnego z dnia 25 sierpnia 2011 r., sygn. akt I OSK 1769/10

bjerzy6536 napisał:
zabrali mi polskie prawojazdy

"zabrali" czyli kto?

Niemożna posiadać dwóch praw jazdy jednoczesnie. Jest to nie zgodne z prawem!!!

To nie o to chodzi. Zle odbieracie moje pismo to nie niemieckie prawo jazdy mi cofniete tylko polskie prawo mi zatrzymali a ja posiadam niemieckie prawo jazdy i to wazne
czy mam sie wysilac i pisac ponownie zeby ktos mnie zrozumjal czy tak fatalinie pisze ze nie potraficie mnie zrozumjec. jezeli nie da sie tego wytlumaczyc to sie nie da to wystarczy napisac nie potrafie wytlumaczyc
Czy prawnicy nie chce tego zobaczyc czy udaja ze rozumjeja i jak papuga mowia to co prawo pisze. prosze jeszcze zraz sobie przeczytac i odpowiedziec

Zadam ponowne pytanie
posiadam prawo jazdy od 1978 roku w roku 1990 wyjechalem do Niemiec i tam zostalem
w trakcie za to ze polska nie byla w uni nie tolerowali mi mojego prawa jazdy polskiego wiec zmuszony bylem wyrobic sobie nowe prawo jazdy niemieckie
w trakcie polsa dolaczyla do unni i przepisy sie zmienily ale ja dalej mieszkam w niemczech i to na stale
pytanie wiec ktore prawo jazdy jest wazne dla prawa polskiego i ktore prawo jazdy powinienem zdac mieszkajac caly czas w Niemczech bo mysle ze tu w Niemczech docenia sie wartosc czlowieka a w polsce to jak zwal tak zwal ( ogladalem wczorajszy program w tv wiec bylo widac dokladnie jak sedziowie podchodza do spraw)
wiec czekam na ta odpowiedz z gory dziekuje jezeli ktos chce dalej pisac co prawo pisze to niech nie pisze bo ja tez to znam ze nie ma takiego teraz prawa miec dwoch prawa jazdy ale byl okres kiedy poska raczkowala przed unnia i w tedy mozna byloby miec dwa prawo jazdy

tu to zaprali polskie prawo jazdy bo do niemieckiego nic nie maja i nie maja prawa zabrac bez podstawnie

Ty chyba nie rozumiesz, ze slowo "prawo jazdy" ma dwa znaczenia
- papierek, bez wzgledu na to czy polski czy niemiecki
- abstrakcyjna kategoria polegajaca na "uprawnieniu do prowadzenia pojazdow mechanicznych".
Ta druga abstrakcyjna kategoria jest niezalezna od posiadanego papierka. A wiec jesli w Polsce zabrano ci "prawo jazdy", to oznacza, ze odebrano/zawieszono ci prawo do poruszania sie pojazdami mechanicznymi na terenie Polski. Do tego polskie wladze maja prawo i mozesz im pokazac 10 innych zagranicznych papierkow o nazwie "prawo jazdy", a to i tak nie zmieni sytuacji, ze na terenie Polski nie masz obecnie uprawnienia do prowadzenia pojazdow. Mam nadzieje, ze teraz to zrozumiesz

Tak zrozumjalem oczywiscie to tak wyglada w moim przypadku wiec ktore prawo jazdy mam zdac a ktore nie
druga sprawa to ten ktory nie mial prawo jazdy i zdal go za granica ma lepsze orzeczenie niz ten ktory to prawo jazdy mial w tym przypadku
to tak jak ten ktory mial prawo jazdy i zostalo mu cofniete zostanie bardziej surowo ukarany niz ten ktory takiego papierka nie mail bo ten co mial papierek byl swiadomy a ten ktory tego nie mial nie byl swiadomy

sorry, ale kompletnie nie rozumiem, bo tak chaotycznie formulujesz te zdania.
Napisales "zabrali mi POLSKIE prawo jazdy". Niewazne, ktore ci zabrali, dostales kare - powiedzmy - zakaz prowadzenia pojazdow na 1 rok na terenie Polski. Wiec nie mozesz jezdzic w Polsce samochodem, bez wzgledu na to, z jakiego kraju masz prawo jazdo. Z tego co rozumiem, zabrali ci polskie, a ty sobie wymysliles, co mnie to obchodzi, mam jeszcze niemieckie i jezdziles dalej mimo zakazu na niemieckim, a to akurat bylo nielegalne

W Polsce wydano orzeczenie, że masz zakaz prowadzenia pojazdów, wiec zatrzymano Ci Twoje polskie prawo jazdy. Na niemieckim w polsce nie możesz się poruszać również!!! Na Chińskim też nie!
W Niemczech zaś możesz na niemieckim dalej jeździć. Taki pech:(

Powrót