Zabrany podatek

• Autor wątku Autor wątku kris1981
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
kris1981

kris1981

Użytkownik
Odpowiedzi
63
Witam pracowałem w niemczech przez okres 2 miesiecy umowa byla spreparowanaa tak ze na umowie byla stawka godzinowa o najmniejszym jaak to mozliwe wymiarze czasu pracy czyli 40h/tyg w rzeczywistosci praca byla na akord gdzie przy dobrej pracy pracownik byl wstanie przekroczyc 2000e/miesiecznie prosze mi napisac od czego powinien byc odciagniety podatek od umowy czy od akordu gdzie nigdzie niebyl na umowie odnotowany przy rozliczeniu dostalem jakies papiery w formie duplikatu na ktorych nic niewidac poniewaz sa napisane malutka czcionka oczywiscie umowy nie dostalem do reki na poczatku tylko do podpisania i to wszystko prosze mi rowniez napisac jak to mozliwe jakie ubezpieczenia obowiazuja na terenie niemiec bo czuje ze koles robi takie wałki na ludziach ze to sie w glowie niemieci sadze ze bierze nielegalnie podatek do swojej kieszeni z gory dziekuje za odpowiedz

po pierwsze to jak sam napisales ..pracowales, wiec temat jest jakby zamkniety
po drugie czy firma ktora cie zatrudnila byla zarejestrowana na terenie polski czy niemiec?
po trzecie to jest jeszcze kilka pytan ale odpowiedz najpierw na to drugie

to jest niemiecki gospodarz firma na terenie niemiec jest zarejestrowana

wiec teoretycznie powinienes byc ubezpieczony zdrowotnie i rentowo jesli umowa nie mowi, ze byles pracownikiem sezonowym
a to co on powpisywal na tej umowie to juz jest inna bajka, trzeba ja przeczytac i stwierdzic, bez tego to jest gadka czysto akademicka.
dziwie ci sie, przystapiles do pracy podpisujac umowe in blanco

chodzi o to czy jesli jest umowa na godzine to czzy podatek moze odliczac od akordu? tak ubezpieczony zdrowotnie i retowo bylem ale czy to sie liczy do starzu pracy w polscie?

skoro na umowie masz 40h/tydz to znaczy ze byl to pelny etat, a czy ty robiles na szt/h czy inny akrod to juz jest inna bajka, dla urzednikow liczy sie papier i co na nim jest.
podatek byl liczony od pelnego etatu i sumy wpisanej na umowie, staz liczy ci sie do calego przepracowanego, niezaleznie czy pracowales rok czy miesiac

to jak teraz te moje przepracowane miesiace uwzglednic do starzu pracy w polsce . T byl akord od zrobionej palety czyli w styczniu zarobilem ponad 2000e i zabral mi podatku 700 e czy to mozliwe wogole z gory dziekuje za rozmowe

normalnie, tlumaczysz umowe na jez polski i tyle na niej jest chyba czas na jaki zostala zawarta, no chyba ze ci wystawil swiadectwo pracy to wtedy tam sa wszystkie potrzebne informacje
na temat wysokosci podatku nie bede sie wypowiadal bo to sprawa dla steuerberatera, ale suma 700e od 2000 wydaje mi sie realna

Nie dostalem umowy do reki tylko same duplikaty pierdoly ale nie umowe dlatego czuje podstep w pobraniu podatku

to na razie masz wielkie nic a nie staz i podatki, dostaniesz oryginal umowy to pogadamy, na razie to koles moze cie walic w rogi

gdzie mam sie zglosic z tym problemem umowa mi sie skaczyla na koniec stycznia rozliczyl mnie tak jak mnie rozliczyl zabral mi podatek 700e i niedosy=talem zadnej umowy ani nic w orginale same dupikaty co teraz mam zrobic

sad pracy w miejscu wykonywania zawodu, porada specjalisty jest darmowa, musisz tylko znac jez niemiecki

Powrót