Zachowek a dożywotnia służebność

• Autor wątku Autor wątku kawkasia
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kawkasia

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
26
mam pytanie, czy ktoś wie jak jest w przypadku wpisu do ksiegi wieczystej tzn. rodzaj wpisu:prawo osobiste.Nieodpłatna dożywotnia służebność osobista polegająca na prawie korzystania z całego domu.Czy brat ma prawo domagać się zachowku?

Na podstawie klauzuli wykonalności nadanej przez sąd aktowi notarialnemu, została wyegzekwowana przez komornika określona kwota pieniędzy, jednak już po tym została także przez Sąd uchylona klauzula wykonalności tego aktu. Czy można żądać zwrotu wyegzekwowanych kwot oraz kosztów i jaka jest podstawa prawna takiego żądania? Czy jest to bezpodstawne wzbogacenie osoby, która otrzymała pieniądze? W pozwie o pozbawienie wykonalności tytułu wykonawczego wnioskowałam również o zabezpieczenie powództwaprzez zawieszenie postępowania egzekucyjnegoprowadzonego przez komornika do czasu rozpoznania sprawy(sąd się do tego nie ustosunkował i egzekucja cały czas była prowadzona).

Po wyegzekwowaniu i przekazaniu do wierzyciela - tylko powództwo ( chyba,że wierzyciel zwróci dobrowolnie ) .

kawkasia napisał:
mam pytanie, czy ktoś wie jak jest w przypadku wpisu do ksiegi wieczystej tzn. rodzaj wpisu:prawo osobiste.Nieodpłatna dożywotnia służebność osobista polegająca na prawie korzystania z całego domu.Czy brat ma prawo domagać się zachowku?

jeśli ta służebność mieszkania jest ustanowiona na rzecz osoby którą posiadała do niej tytuł prawny tj. np. ojciec ustanowił na rzecz dziecka, to prawo takie wygaśnie z chwilą jej śmierci /w przykładzie śmierci ojca/(art.299kc) i w związku z tym nieruchomość będzie podlegała dziedziczeniu na zasadach ogólnych.
--
dementii

RE: zachowek a służebność dożywotnia

Zachowku od służebności????

Zachowek oznacza żądanie od spadkobiercy (czego, bo przecież nie służebności) zapłaty określonej sumy ze względu na nieuzyskanie niczego ze spadku.

Znaczenie pojęć znam. Chodzi mi natomiast o to, że jeżli w akcie notarialnym ( darowizna domu dla mnie ) jest wpis o dożywotniej słuzebności, to czy ma to jakis wpływ na dochodzenie zachowku przez brata??

Tak, ze względu na służebność wartość doliczanej do schedy darowizny jest mniejsza. Nie zmienia to jednak faktu, że darowizna jest uwzględniana przy obliczaniu zachowku.

Powrót