Zachowek a spłata długu spadkowego

• Autor wątku Autor wątku sufaj
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sufaj

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam
Moja mama z siostrą odziedziczyły w spadku 1/2 mieszkania i 1/2 działki rekreacyjnej w testamencie( po wujku ), który całą swoją część przepisał na nie.Żona wujka jest właścicielką drugiej połowy.Założyła teraz sprawę o zachowek, do mamy o działkę, do siostry o mieszkanie.
Moje pytanie jest takie, czy zachowek muszą zapłacić od razu po sprawie sądowej, czy można go zminusować o należność za pół mieszkania, które ciotka musi spłacić, gdyż mieszkanie zatrzymuje dla siebie?
Będę wdzięczna za pomoc.

Ponieważ wniesiono pozew o zachowek, ostateczne ustalenia po wysłuchaniu propozycji stron poczyni sąd. Owszem, możliwe są różne warianty, w tym zaliczenie na poczet zachowku.

troche trzeba więcej danych, aby odpowiedzieć na pytanie;

po pierwsze kiedy zmarł wujek, po drugie czy ktoś jeszcze oprócz jego żony był uprawniony do spadku, czy byli rodzice, inne rodzeństwo, czy miał dzieci;

i ja nie rozumiem pytania;

co oznacza, iż ciotka mieszkanie zatrszymuje dla siebie

Wujek zmarł w lutym 2008 mieszkał z ciotką, dzieci nie mieli.Także dziedziczy tylko ciotka i moja mama z siostrą (wg testamentu).Ponieważ ciotka ma już swoje lata to na pewno nie opuści mieszkania tylko będzie musiała jakoś je spłacić.
Chodzi mi o to czy moja mama z siostrą będą musiały zapłacić zachowek od razu po przysądzeniu (jest to spora kwota) czy jest jakiś przepis na to,że można będzie ten zachowek odjąć od części, którą ciotka musi spłacić?

nadal nie rozumiem, skoro dziedziczy ciotka - żona wujka, mama i siostra mamy, to kto ma żądać zachowku????

Przepraszam jeżeli piszę niejasno, ale postaram się to wyjaśnić.Ciotka po wujku nie
dziedziczy.Całą swoją część wujek przepisał na swoją siostrę i siostrzenicę w testamencie.Ciotka domaga się zachowku za swoją ustawową część, którą by otrzymała gdyby nie było testamentu.Chodzi mi tylko o to,czy spadkobiercy testamentowi muszą zapłacić zachowek zanim ciotka się z nimi rozliczy za 1/2 mieszkania i działki?
Dziękuję za odpowiedzi.

chyba pan albo błędnie rozumuje czytając posty albo nie czyta postów;

oczywiście chodzi mi o inne dostępne na forum;

spadek po wujku dziedziczą na podstawie testamentu mama i ciotka po 1/2;
staję się współwłaścicielkami wszystkiego, co należało do wujka po 1/2;

nie ma żadnych przejęć majątku; przekazywania majatku itp;

żona wujka ma prawo od każdej z nich, jak i od obu łacznie zachowku - jeśli nie jest na emeryturze, to 1/2 z tego co by ustawowo dostała, ustawowo jak rozumiem dziedziczyłaby ona i siostry żona 1/2, a siostry po 1/4;

więc zachowek żony, to 1/4 schedy spadkowej, na którą wchodzą udziały w tych nieruchomościach;

zachowek to roszczenie pieniężne, można się od niego zwolnić przekazując odziedziczony udział na przykład w mieszkaniu;

przy czym nie wiem, czy to będzie korzystne dla spadkobierczyń testamentowych;

Powrót