Zachowek czy się należy

• Autor wątku Autor wątku Grazyna_12345
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

Grazyna_12345

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Dzień dobry,

Chciałabym prosić o opinię w nietypowej sprawie spadkowej.

Mój dziadek zmarł i pozostawił testament, w którym wszystko zapisał jednemu z synów. Synów było dwóch. Jeden był moim ojcem. Mój ojciec został jednak wydziedziczony prawomocnym wyrokiem. Mój ojciec zmarł jednak przed dziadkiem. Nie zostałam wymieniona w spadku. Czy mam prawo do zachowku i jakie są ewentualne szanse na wygranie takiej sprawy biorąc pod uwagę, że nie utrzymywałam kontaktów ani z tatą ani z dziadkiem od wielu lat? Nie do końca z mojej winy (m. in. rozwód rodziców w młodym wieku).

Dziękuję za góry za pomoc.

Jest szansa na zachowek. Wydziedziczenie czyli pozbawienie roszczenia o zachowek dotyczy jedynie osoby określonej przez spadkodawcę w testamencie. Wydziedziczenie nie "przechodzi" na następców prawnych wydziedziczonej osoby. Zstępni wydziedziczonego mają potencjalne roszczenie o zachowek wobec spadkobiercy. Nie napisała Pani kiedy nastąpiło ogłoszenie testamentu - jest to istotne z punktu widzenia przedawnienia roszczenia o zachowek.

Art. 1011 KC

Zstępni wydziedziczonego zstępnego są uprawnieni do zachowku, chociażby przeżył on spadkodawcę

Dziękuję, a czy orientują się Państwo jakie są szanse na otrzymanie tego zachowku, czy brak kontaktu może zaważyć o nie otrzymaniu go?

Brak kontaktu z testatorem (spadkodawcą) sam w sobie nie jest przyczyną odrzucenia wniosku o zachowek.

Prawo do zachowku wynika z Kodeksu cywilnego (art. 991 i nast.) i przysługuje zstępnym, małżonkowi i rodzicom, jeśli zostali pominięci w testamencie lub otrzymali mniej niż im się należy według ustawowego dziedziczenia.

Sąd nie bada relacji emocjonalnych między stronami (np. czy był kontakt z testatorem), tylko to, czy dana osoba:
  • należy do kręgu uprawnionych do zachowku,
  • nie została wydziedziczona zgodnie z prawem,
  • oraz jaka jest wartość masy spadkowej i ewentualnych darowizn.

Grazyna_12345 napisał:
czy orientują się Państwo jakie są szanse na otrzymanie tego zachowku
Za mało szczegółowy opis Pani przedstawiła - brak dat.
Grazyna_12345 napisał:
czy brak kontaktu może zaważyć o nie otrzymaniu go?
Brak kontaktu byłby oceniany przez sąd w kontekście zasad współżycia społecznego. Jednak jeżeli nie miały dodatkowo miejsca nacechowane złą wolą działania lub zaniechania z Pani strony wobec spadkodawcy - zawarte w przepisie o niegodności dziedziczenia - to moim zdaniem szanse na uzyskanie zachowku w tym kontekście są spore. Samo utrzymywanie kontaktu nie jest w przepisach określone jako warunek do ubiegania się o zachowek. Pozostaje jeszcze kwestia zaliczenia na poczet pani zachowku darowizn otrzymanych przez pani ojca od spadkodawcy o ile takie były. Dodatkowo jeżeli ma pani rodzeństwo to roszczenie o zachowek ulega proporcjonalnemu rozdzieleniu pomiędzy rodzeństwem - łącznie z Panią.

Dziękuję bardzo za odpowiedzi.

Powrót