zachowek - darowizna

• Autor wątku Autor wątku piasjol
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

piasjol

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
28
po śmierci ojca / matka nie żyje od 10 lat / bratu należy się z mojej strony zachowek gdyż stałem się jedynym beneficjentem spadkowym.
Mam jednak wątpliwości co do obowiązku wypłaty zachowku , ponieważ mam informacje nie oficjalną , że brat za życia ojca otrzymał od niego jakieś darowizny , od brata nie uzyskam na ten temat żadnych informacji.
jaki jest sposób i jak zdobyć informacje o tych darowiznach/darowiznie
Może urząd skarbowy udzieli informacji ?
Może zatrudnić adwokata ?

W pierwszej kolejności powinien Pan ustalić czy roszczenie o zachowek nie jest przedawnione (wówczas do zapłaty zachowku nie może Pan zostać zobowiązany poprzez orzeczenie Sądu). Po wtóre w toku postępowania sądowego to na Panu ciążyć będzie obowiązek wykazania, że takie darowizny miały miejsce a przede wszystkim co było ich przedmiotem i jaka była tych przedmiotów wartość. Darowizny powinny być zgłaszane do Urzędu Skarbowego - w toku sprawy sądowej może Pan zwrócić się do Sądu z wnioskiem by Sąd zobowiązał Urząd Skarbowy do złożenia wszelkich deklaracji podatku od spadków i darowizn złożonych przez brata w związku z otrzymaniem darowizny od spadkodawcy. Sam Pan takich informacji nie uzyska. W przypadku nieruchomości dodatkowo informacja o darowiźnie znajdzie się w treści księgi wieczystej.

Powrót