Zachowek dla rodzica - wydziedziczenie?

• Autor wątku Autor wątku Rarr
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Rarr

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Czy można uniknąć w tej sytuacji zachowku?

Jestem gejem, mam partnera (dalej: partner), jesteśmy i mieszkamy razem od 7 lat. Kupiliśmy sobie właśnie mieszkanie w udziale po 1/2 na kredyt. Chcemy teraz podpisać testamenty, zgodnie z którymi całość majątku przekazujemy sobie wzajemnie, żeby w razie śmierci ta druga osoba żyła sobie wygodnie.

I teraz powstał problem - zachowek.

O ile moja rodzina to są normalni ludzie i o żaden zachowek nie wystąpi, to problem jest z ojcem partera.

Otóż:
1. Partner ma ojca i matkę nie będących małżeństwem
2. Ojciec jest pisowcem-prawicowcem (m.in. w młodości został dyscyplinarnie wyrzucony ze szkoły wojskowej za znęcanie się fizyczne nad młodszymi rocznikami)
3. Gdy poznał matkę był już po rozwodzie z pierwszą żoną, a matka była wdową
4. Byli w konkubinacie z matką kilka lat w międzyczasie narodził się partner
5. Po kilku latach ojciec porzucił rodzinę
6. Matka wystąpiła o alimenty, rozpoczęła się wieloletnia batalia sądowa
7. Po "wygranej" przez matkę znikomych alimentów ojciec ich nie płacił, za to mścił się wszelkimi możliwymi sposobami, miliony donosów do wszelkich instytucji i robienie wody z mózgu parnerowi
8. W międzyczasie ojciec ożenił się drugi raz
9. Po "wygranej" egzekucji przez komornika kilku rat alimentów, druga żona zaczęła sama płacić alimenty
10. Ojciec wyjechał do Anglii na stałe porzucając żonę nr 2, ale ona wciąż płaciła alimenty podpisując się zawsze imieniem i nazwiskiem męza
11. Po ukończeniu przez partnera 18 lat, sytuacja się trochę znormalizowała, ojciec uznał, że będzie do końca edukacji partnera płacił alimenty
12. Partner uznał, że za ból i upokorzenia będzie brał kasę od ojca do usranej śmierci i jeden dzień dłużej
13. Równocześnie partnerowi zależy na relacjach z ojcem, bo jest to jego ojciec
14. Ojciec totalnie zlewa partnera, dzwoni raz na rok i są to rozmowy 15 minutowe, gdzie ojciec wylewa z siebie prawicowe historyjki, a nie zadna rozmowa
15. Ojciec nie wie, że partner jest gejem ani że jestem ja (mimo, że mieszkamy otwarcie razem od lat). Przesyła za to jakieś debilne teksty jak to lewactwo chce zniszczyć Europę i jakim wspaniałtm władcą był Piotr Wielki, bo swojemu synowi-gejowi kazał włożyć fo odbytu rozżażony pręt wskutek czego ten zmarł, ah to były dobre czasy!
16. Ojciec żeni się trzeci raz.
17. Trzecia żona to nawet fajna babka, chce żeby ojciec pogodził się z rodziną. Wychodzi niestety przy okazji, że partner ma dwóch starszych braci (synowie ojca), o czym nie powiedział mu ani ojcec ani matka - wyobraźcie sobie, jak partner się poczuł, gdy dowiedział się, że był całe życie okłamywany
18. Partner znalazł ich na facebooku, napisał do nich wiadomości ale nic nie odpowiedzieli.
19. Partner nie widział się z ojcem ok 5 lat, mimo że partnerowi zależy na kontakcie. Ojciec czasem przyjeżdża do Polski i "wyciaga rękę do spotkania" pisząc np. takie smsy: "jestem w Polsce, badz jutro na drugim koncu Polski o 6 rano, jak chcesz sie spotkac". Oczywiscie nikt normalny nie rzuci pracy, nie spakuje sie w godzine i nie pojedzie, ale partner czuje sie winny, ze nie widzi ojca.
21. Trzecia żona namówiła ojca, żeby ten przekazał 10.000 zl partnerowi na wklad wlasny mieszkania, mimo ze wielokrotnie mowilem partnerowi, żeby odmowil tych judaszowych pieniedzy, ale ten je przyjal
22. Partner nie ma zamiaru robic coming outu przez telefon, a wiadomo, ze przez pandemie nie spotka sie z ojcem pare lat.

I pytanie do was- czy istnieje jakieś rozwiazanie, zebym w razie smierci partnera mogl odzyskac mieszkanie i nie dzielic sie z nim z gówno-teściem?

Dodam, ze jestem 3 lata starszy od partnera, jak się poznalismy on jeszcze studiowal i pomijajac grosze, ktore mial od ojca i jakies stypendia, to ja nas utrzymywalem przez wiele lat. To mieszkanie tez sam bym mogl sobie kupic i to duzo wczesniej, bo mnie stac, ale chcialem zeby bylo po 1/2, zeby to bylo wspolne mieszkanie.

Teraz jednak wszystkiego zaluje, bo die okazuje, ze w razie czego cale zycie pracowalem na starego [...] homofoba, ktory gdyby mogl to by mnie utopil w Tamizie, a ja nie moge nic z tym zrobic.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Powrót