Zachowek, jak będzie wyglądał podział przy takim zapisie.

• Autor wątku Autor wątku krakow2000
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

krakow2000

Użytkownik
Odpowiedzi
239
Jeśli cały majątek zostanie zapisany 1 osobie a w testamencie będzie wyszczególnione że TA osoba która ma cały majątek musi wypłacić XX osobą wskazanym w testamencie.

W sumie jest 5 osób, jedna dostanie cały majątek i będzie musiała 2 osobą wypłacić konkretną sumę. Tu akurat już wiem co, jak, gdzie i po co.

Pozostają 2 osoby których nie będzie w testamencie, jedna osoba zwyczajnie nic nie chce a druga za życia otrzymała spory majątek więc jej też nie będzie w testamencie. Osoba która nie wpisana będzie w testament ALE otrzymała majątek za życia jest osobą z drugą grupą inwalidzką (a może i pierwszą) ze względu na problemy zdrowotne (z powodu wykonywanej pracy). I tutaj właśnie zaczyna się najważniejsza część czyli ZACHOWEK.

Majątek jaki otrzymała ta osoba jest znacznie większy niż był by zachowek przy równym podziale ALE czy mając grupę inwalidzką czasem mu coś nie przysługuje (syn)??

Jak jest wyliczany wówczas zachowek, czy tylko od wartości nieruchomości czy też wliczane są w to pieniądze które trzeba przekazać wg testamentu 2 innym osobą. Teoretycznie jest 5 osób do majątku... jak wyliczać zachowek i ile go otrzyma dana osoba to wiem ale nie bardzo WIEM jak w w/w sytuacji gdzie 1 osoba nabywa cały majątek oraz musi wypłacić XX kwoty... no i czy tej osobie z grupą inwalidzką i rentą mimo, że otrzymała majątek to czy nie należy się jeszcze jakaś dodatkowa kwota czy zachowek.

Powrót