Zachowek od działki ROD

• Autor wątku Autor wątku xmaniana
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
X

xmaniana

Użytkownik
Odpowiedzi
101
Czy możliwe jest traktowanie działki ROD jako spadku?,jak również majątku od którego należałby się zachowek?, działkę mam w wyniku zrzeknięcie się jej przez ojca 11 lat temu ,on sam zmarł 7 lat temu ,mama 2 lata temu

RODosy nie wchodzą do masy spadkowej. To nie dziedziczna własność.
Zachowek się nie należy.
Albo pozostałe osoby będące z testatorem stroną umowy z zarządem ROD trwają w umowie albo wobec braku takich osób działka wraca pod zarząd.

Czy aby na pewno? Użytkuje działkę prawie 11 lat, której zrzekł się ojciec w 2013 roku,a ja za zgodą zarządu ją przejęłam.Ojciec zmarł w 2017 r.Siostra moja teraz prowadząc sprawę spadkową po rodzicach , uważa że przedmiotowa działka rod powinna być włączona do masy spadkowej,pomimo tego iż ojciec w chwili swej śmierci w 17 roku nie był już od 4 lat jej użytkownikiem,lecz właśnie ja i jestem jej dzierżawca do chwili obecnej.Ponioslam też znaczne koszty rewitalizujący działkę i remontując altanę

Na pewno co? że siostra może przeforsować włączenie działki którą użytkuję ja do masy spadkowej,czy też absolutnie nie i mogę być spokojna o los mojej działki

Możesz być pewny że siostra może sobie tylko pogadać. Działki Rod NIE wchodzą do masy spadkowej.

Grunt używany w ramach ROD nie wchodzi do spadku. Do masy spadkowej wchodzi nastomiast prawo do żądania zwrotu nakładów dokonanych na działce przez spadkodawcę (obiektów, urządzeń i nasadzeń).

Tylko że spadkodawca cztery lata przed swoją śmiercią zrzekł się działki,ja za zgodą zarządu ROD zostałem jej użytkownikiem.Przez 11 lat użytkowania zmieniłam na działce bardzo wiele,co wiąże się z niemałymi kosztami.Wiec o jakich nakładach jest mowa?skoro przejąwszy działkę po ojcu było to dżungla i zaniedbanie

xmaniana napisał:
Wiec o jakich nakładach jest mowa?skoro przejąwszy działkę po ojcu było to dżungla i zaniedbanie
Jeżeli żadnych nakładów spadkodawca nie czynił lub też na dzień otwarcia spadku straciły one całkowicie wartość to nie powiększają wartości masy spadkowej i nie są tym samym doliczane też na potrzeby ustalenia zachowku. Nie w każdej sprawie jest jednak tak jak u Pani więc wpis ma też jakąś wartość dla innych użytkowników forum, którzy będą zaglądali do takiego tematu w przyszłości.

Jasne dziękuję,ale tutaj również zachowek nie miałby miejsca, gdyż ojciec mój zmarł w 17 roku ,a o zachowek strona zainteresowana może ubiegać się do 5 lat od śmierci,a minęło już 6 lat i siedem miesięcy.Ojciec testamentu nie zostawił,ale wiadomo że dziedziczenie ustawowe też dopuszcza ubieganie się o zachowek.

Powrót