Zachowek po darowiźnie za życia

• Autor wątku Autor wątku kristof1992
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kristof1992

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
Witam

Mam taką sytuację. Przed śmiercią ojca (2016 rok) została przeprowadzona darowizna nieruchomości przez ojca i matkę (byli po 50% właścicielami nieruchomości)

Ja dostałem działkę wartą 50 tys (na rok 2016), siostra dostała w darowiźnie stary dom lecz wartość wszystkiego to około 450-500 tys na ten okres czasu.

Niestety mama zmarła 1,5 roku temu.

Czy zgodnie z prawem należy mi się zachowek od połowy darowizny domu? Ojcowe darowizny nie wchodzą w grę gdyż minęło już 5 lat. Natomiast od śmierci matki mogę żądać zachowku do 5 lat i wszystkie darowizny sprzed otwarcia spadku (dzień śmierci matki) wliczają się do zachowku do 10 lat wstecz?

Czyli upraszczając z 250tys należało by mi się 1/4 (tj 62tys zł). Oczywiście pewnie darowizna połowy działki jakoś tę kwotę zmniejszy - tylko o ile?

Dobrze to rozumiem? Proszę o odpowiedź.

wysokośc zchowku nalezy sie według wartości z chwili obecnej nie z daty darowizny . Jeśli spadkobiercami ustawowymi jestes tylko ty i siostra to przysługuje ci zachowek od połowy wartości nieruchomości po matce czyli tak jak piszesz 1\4 wartości Wartośc darowizny powinna być okreslona weług jej stanu z daty darowizny .Czyli dom bez póżniejszych remontów ulepszen itp.Darowana działka bedzie miec wpływ na wysokość zachowku.

ABY napisał:
wysokośc zchowku nalezy sie według wartości z chwili obecnej nie z daty darowizny . Jeśli spadkobiercami ustawowymi jestes tylko ty i siostra to przysługuje ci zachowek od połowy wartości nieruchomości po matce czyli tak jak piszesz 1\4 wartości Wartośc darowizny powinna być okreslona weług jej stanu z daty darowizny .Czyli dom bez póżniejszych remontów ulepszen itp.Darowana działka bedzie miec wpływ na wysokość zachowku.

Wartości z chwili obcecnej?
Czyli kwota zachowku od tej darowizny ma być obliczana od ceny "dzisiejszej" CZY z dnia śmierci matki? Bo w chwili darowizny dom był warty około 500 tys. Obecnie może i nawet 800-900 tys. Oczywiście podczas mieszkania tam matki dokładała się na różnorakie remonty.

Niestety przy akcie darowizny nie było napisane jaka jest orientacyjna wartość nieruchomości w dniu podpisania darowizny.

Czyli zakładam sprawę o zachowek i jaką kwotę musiałbym podać? Całego zachowku bez odliczenia tej darowanej mi działki? Czy najlepiej odliczyć tę darowaną działkę - tylko w jakiej kwocie? 1/4 ceny z połówki mojej matki czy całą połówkę mojej matki?

Oczywiście udam się do prawnika w tym temacie, ale wolałem zapytać najpierw na forum publicznym czy w ogóle warto tym tematem zainteresować się i płacić za poradę :)

dom według wartości bez remontów ale według cen "dzisiejszych"

Powrót