Zachowek po ojcu

• Autor wątku Autor wątku bastek768
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bastek768

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam. Sprawa wyglada tak moja mama z ojciem posiadała dom ktory wspolnie wybudowali. Ojciec zostawil testament w ktorym zapisał dom na matke. Na odczycie testamentu musialo byc obecne rodzenstwo ktore podpisalo dokument iz zgadza sie z wola ojca o tym zeby matka była jedyna spadkobierczynia domu i nie wnosi sprzeciwu co do testamentu. Po roku matka przepisala na mnie swoj dom aktem darowizny w zamian za dozywotnia opieke nad nia. Teraz mam problem bo moj brat zlozyl wniosek do sadu i domaga sie od matki zaplaty 50 tys zlotych celem splaty zachowku po ojcu ktory jak twierdzi mu sie nalezy prawnie. Dodam ze rodzice wszystkim z rodzenstwa zawsze pomagali kupujac dzialke lub po sprzedazy mieszkan dzielili pieniadze na cala 5 rodzenstwa pomijajac mnie bo od zawsze bylo mowione iz ja otrzymam dom po smierci rodzicow ale nie bylo to do chwili smierci ojca spisane notarialnie. Wiec po smierci ojca matka przepisała na mnie dom aktem darowizny jak juz pisalem. Wiec od tej chwili ja jestem włascicielem tego domu ale moje pytanie dlaczego brat domaga sie od matki jako jedyny z rodzenstwa splaty zachowku od matki po ojcu za dom skoro matka nie jest juz jego wlascicielem a on na odczycie testamentu podpisal iz nie wnosi zadnych sprzeciwow do testamentu dzieki ktoremu to matka stala sie wlascicielka domu ktory mi obecnie podarowała. Czy brat ma szanse otrzymac jakies pieniadze od sadu i bedzie matka musiala go splacac w takiej sytuacji. Sprawa jest juz zgloszona przez brata do sadu i oczekuje na rozprawe. Prosze o podpowiedz jakie kroki musze podjac aby pomoc matce tak by nie musiala brata splacac bo wg mnie nie nalezy mu sie nic skoro dawniej otrzymal pieniadze za mieszkania i dzialki a ja nie otrzymałem nic az do chwili kiedy teraz matka darowała mi dom aktem darowizny

moje pytanie dlaczego brat domaga sie od matki jako jedyny z rodzenstwa splaty zachowku od matki
Gwarantuje mu to ustawa.
nie nalezy mu sie nic skoro dawniej otrzymal pieniadze za mieszkania i dzialki
W odpowiedzi na pozew należy wnieść zarzut, że całość lub cześć roszczeń brata o zachowek została spełniona poprzez darowizny. Dołączyć dowód wykonania darowizn (przekaz pocztowy, przelew bankowy czy pokwitowanie odbioru środków).
nie wnosi zadnych sprzeciwow do testamentu dzieki ktoremu to matka stala sie wlascicielka domu
Do testamentu, jednak to nie ma nic wspólnego z zachowkiem.

Powrót