Zachowek po przepisaniu nieruchomości

• Autor wątku Autor wątku Dato2
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Dato2

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dzień dobry
Mam następującą sytuację moja mama dostała działkę z domem po babci w 2003 roku, w 2012 zmarł mój ojciec rodzice zostawili testament w którym ową działkę podzieli po połowie na mnie i na siostrę, ponieważ siostra w ogóle nie interesowała się matką matka w 2014 roku zmieniła swój testament w całości przepisując działkę na mnie oraz zrobiła przepis notarialny działki na mnie zastrzegając sobie prawo pobytu w tej nieruchomości do śmierci. teraz po latach , mama żyje a siostra chce ode mnie spłaty połowy nieruchomości powołując się na testament ojca. dodam że w akcie notarialnym darowizny od babci jest tylko moja mama nie ma nigdzie danych ojca. Proszę o informację czy coś należy się siostrze ode mnie dodam że cały czas ja zajmuję się matką siostra tylko sporadycznie wpada na chwilę raz na kilka miesięcy

***zachowek, nie zachówek. mod***

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Jeżeli działka została darowana przez babcię wyłącznie twojej mamie to tylko ona jest właścicelem tej działki.Jezeli działka została ci darowana za życia matki to już teraz jesteś jej właścicielką.Póki mama żyje siostra nie ma prawa do zachowku.Jeżeli darowizna działki była przekazana na podstawie umowy dożywocia to po smierci mamy siostra nia ma prawa do zachowku .Jezeli darowizna była przekazana z ustanowieniem słuzebności na rzecz mamy to zachowek siostrze przysługuje po smierci mamy. Należy sprawdzić czy działka w chwili darowizny dla ciebie była wyłączną własnością matki czy należała do matki i ojca. Gdyby działka należała do obu rodziców to mama darowała ci swój udział w działce a udział ojca po jego śmierci przeszed na ciebie i siostre po połowie.W tym wypadku siostra dziedziczyłaby po ojcu udział w wysokości 1\4 działki i jeżeli chciałabyś być jedyna właścicielką działki powinnaś spłacic siostre z 1\4 wartości tej działki .

Powrót