zachowek po śmierci Cioci

• Autor wątku Autor wątku kamilkakac
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kamilkakac

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam! Dwa lata temu moja Ciotka,siostra mojego zmarlego Ojca, napisala testament. w testamencie zapisala wszystko mi. nie chciala zostawic nic swoim dwom braciom, ktorzy nie utrzymywali z nia kontaktow. obydwaj bracia sa z drugiego malzenstwa ojca. czy zachowek nalezy sie przyrodnim braciom?

Zapomnialam napisac, ze Ciocia zmarla 3 miesiace temu a ja nie wiem co robic?

Ciocia była bezdzietną starą panną.

W takim razie nikomu zachowka wypłacać nie będziesz musiała.

Skoro w testamencie ciocia wszystko zapisała Tobie, to zachowek przysługiwałby, gdyby tacy byli, tylko jej dzieciom, małżonkowi i rodzicom.

Rodzeństwu zachowek się nie należy.

Art. 991. § 1. Zstępnym, małżonkowi oraz rodzicom spadkodawcy, którzy byliby powołani do spadku z ustawy, należą się, jeżeli uprawniony jest trwale niezdolny do pracy albo jeżeli zstępny uprawniony jest małoletni - dwie trzecie wartości udziału spadkowego, który by mu przypadał przy dziedziczeniu ustawowym, w innych zaś wypadkach - połowa wartości tego udziału (zachowek).

Tow takim razie czemu dostałam wniosek o nabyciu spadku i wniosek o otwarcie testamentu, z którego chyba wynika, ze bracia Cioci zostaną powiadomieni i otwarciu testamentu. wychodzi na to, że mogą się oni ubiegać o unieważnienie testamentu i co za tym idzie mogą otrzymać spadek.

Ciocia w testamencie wskazała Ciebie jako jedynego swojego wpadkobiercę.
Żeby jednak testament "wszedł w życie" konieczne jest przeprowadzenie postępowania spadkowego, czyli otwarcia testamentu i nabycia spadku, w sądzie lub u notariusza.
Zasadniczo, to TY powinnaś złożyć wniosek do sądu/notariusza o nabycie spadku.
Bez tego postępowania spadkowego formalnie nie jesteś właścicielką majątku cioci, potrzebujesz "papier" czyli prawomocne postanowienie o nabyciu spadku, żeby móc swobodnie dysponować odziedziczonym majątkiem.

Oczywiście bracia cioci mogą nie zgadzać się z testamentem i chcieć go podważyć, takie ich prawo.
Jeśli jednak testament został prawidłowo sporządzony i nie ma wątpliwości co do stanu psychicznego cioci w momencie jego sporządzania, to bracia nic nie wskurają.

Powrót