zachowek po zmarlej babci i dziadku

• Autor wątku Autor wątku monika_13
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

monika_13

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
27
moja babcia zmarla kilka lat temu jednak nie przepisala swojej czesci domu nikomu. dziadek swoja czesc przepisal wnukowi A. z racji tej ze moj tata nie zyje(syn babci i dziadka) ja mam prawo do zachowka tej czesci po babci jednak wnuk A twierdzi ze da wszystkim co maja prawo do zachowka po babci po 2500 zl i bedzie po sprawie. ja sie z tym nie zgadzam poniewaz czesc babci jest o wiele wiecej warta niz on sam sobie wyliczyl. nie wiem na jakiej podstawie sie wylicza i kto tym ma prawo sie zajac zebysmy nie wyszli na "lodzie"? prosze o pomoc. jeszcze wspomne ze istnieje papier taki zi mowi o tym ze babcia nikowu nie pozostawila swojej czesci domu a dziadek pozostawil tylko swoja czesc w testamecie dla wnuka A.

Jeśli nie było testamentu, to po babci raczej należy się spadek a nie zachowek. Po babci dziedziczył jej mąż i dzieci lub zstępni (o udziałach się nie wypowiadam, bo zbyt mało danych). Dziadek mógł rozdysponować swój udział w nieruchomości, ale o spadku przypadającym dzieciom nie może decydować.

mam wniosek o stwierdzeniu nabycia spadku w ktorym jest napisane ze spadek po babci przejmuje dziadek (ktory zmarł i pozostawil swoja czesc domu w testamecie dla wnuka A) w 2/8 czesci oraz jej dzieciom czyli 6 osobom kazdemu z nich w 1/8 czesci.
ja rozumiem przez to ze wnuk A dostaje cala czesc dziadka plus 2/8 czesci po babci ktora dostal dziadek w spadku. moze sie myle prosze o potwierdzenie??
jeszcze mam pytanie czy do wycenienia rzeczoznawca wycenii caly budynek i podzieli na te 6 osob czy tylko ta czesc co zostaje czyli polowa budynku po babci.?? czy wnuk A (nie ma mamy ktora byla corka dziadka i babci) tez bedzie mial prawo do spadku po babci jezeli otrzymal testament od dziadka??

Powrót