Zachowek przy kilku darowiznach od różnych członków rodziny

• Autor wątku Autor wątku LaizeMarais
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

LaizeMarais

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam

Starszy brat, wiele lat temu, otrzymał mieszkanie od dziadków. Z racji tego, moja mama obdarowała mnie swoim mieszkaniem, ponieważ chciała, żeby podział był równy.

W międzyczasie mama sprzedała kolejną nieruchomość i pieniądze, które otrzymała z tego tytułu, podzieliła pół na pół, i dała mi i mojemu bratu.

Reasumując:
- brat otrzymał 1 mieszkanie od dziadków i 0.5 nieruchomości od mamy.
- ja otrzymałem 1 mieszkanie od mamy i 0.5 wartości nieruchomości od mamy.

Niestety brat nie akceptuje jakiegokolwiek podziału majątku i dlatego mam podejrzenia, że w przyszłości może domagać się zapłaty zachowku.

Czy ma do tego prawo i czy istnieje możliwość zabezpieczenia się w takim przypadku?

LaizeMarais napisał:
Niestety brat nie akceptuje jakiegokolwiek podziału majątku i dlatego mam podejrzenia, że w przyszłości może domagać się zapłaty zachowku.
Zbyt mało informacji Pan podaje. Po pierwsze wszystko to są oddzielne zachowki. Oddzielny zachowek po każdym z dziadków, oddzielny zachowek po panów mamie. Dla każdego takiego zachowku trzeba dokonywać oddzielnej analizy. Na przykład jeżeli chodzi o zachowek po panów mamie to jest nierównowaga w darowiznach. Pan otrzymał od swojej mamy darowizny o wyższej wartości niż pana brat. To może dawać bratu podstawę do roszczenia o zachowek po śmierci panów mamy ponieważ darowizna od dziadków nie będzie miała tu wpływu (nie można darowizny od dziadków doliczyć do spadku po panów mamie). Są jeszcze zasady współżycia społecznego, których zastosowanie przez sąd może skutkować zmniejszeniem zachowku lub całkowitym oddaleniem pozwu o jego zapłatę. Zabezpieczenie się przed roszczeniem o zachowek - wydziedziczenie (prawo do zachowku przechodzi jednak wtedy na zstępnych wydziedziczonego), umowa notarialna pomiędzy pana mamą a pana bratem o zrzeczenie się dziedziczenia (prawo do zachowu nie przechodzi na zstępnych) lub uznanie uprawnionego do zachowku za niegodnego dziedziczenia.

Powrót