Zachówek - same problemy.

• Autor wątku Autor wątku cichociemny
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

cichociemny

Użytkownik
Odpowiedzi
46
(To napisała moja mama:)

Jestem rencistką na I grupie inwalidzkiej (20 lat). Mieszkam 400 km od rodzinnego domu. W tym roku zmarli moi rodzice. Z Urzędu gminy dowiedziałam się, że obejście razem z gruntem zostało przepisane w równych częściach aktem notarialnym na mojego brata i jego syna po połowie w 2004 roku. Dodaję, ze w pierwszej linii do udziału w spadku był mój brat i ja.
Brat po śmierci rodziców pomimo próśb nie udostępnił żadnych dokumentów spadkowych. Wszystkie dokumenty po rodzicach ukrył. W jaki sposób można wyegzekwować dokumenty od brata ?
Czy pomimo przepisania majątku rodziców na brata i jego syna - mam jakieś prawa do zachowku ?
Z góry dziękuję za odpowiedź.

Nie ma czego egzekwować, w księdze wieczystej będą wpisy i ich podstawa - umowa darowizny, spadek, itp. Zachowek to kwestia pochodna spadkowi. Z treści postu wynika raczej, że była to darowizna, więc zachowek nie wchodzi w grę.

attorney napisał:
Nie ma czego egzekwować, w księdze wieczystej będą wpisy i ich podstawa - umowa darowizny, spadek, itp. Zachowek to kwestia pochodna spadkowi. Z treści postu wynika raczej, że była to darowizna, więc zachowek nie wchodzi w grę.

nie wprowadzaj ludzi w błąd
zachowek ci sie należy, od twjego brata na pewno, a od jego syna - to zależy kiedy ta darowizna była

Jak najbardziej może być podstawa do zachowku także przy uprzedniej darowiźnie i przy dziedziczeniu ustawowym (trochę mało danych). W przypadku umów odpłatnych jak np. dożywocie czy umowa przekaznia gospodarstwa rolnego nastepcy brak podstaw do zachowku - wniosek: trzeba sprawdzić podstawy wpisów w Kw - odpisy zupełne Kw są jawne i kosztują 60 zł - na końcu sa wymienione tytuły umów stanowiące podstawy wpisów.

Brat nie mógł ukryć dokumentów spadkowych bo Pani byłaby uczestnikiem tego postępowania, więc sama by je Pani tez miała. Najprawdopodobniej nie przeprowadzono żadnego postępowania, bo brat nie miał w tym żadnego interesu skoro jest właścicielem gospodarstwa. Najwyższy czas to więc zrobić.

Potrzeba pewnie adwokata i trzeba się spieszyć bo przedawnienie zachowku jest 3 lata od otwarcia spadku (śmierci rodzica, obojga rodziców???). Tyle jest czasu na wniesienie pozwu o zachowek i to nawet wówczas, gdy nie stwierdzono jeszcze praw do spadku.

Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Kolejny problem: moja mama ma problemy z poruszaniem się (tzn. chodzi ale schorzeń ma tyle, że nie ma czasu ich wypisywać).
Czy istnieje możliwość sprawdzenia wpisów w KW na odległość (dojazd 400 kilometrów w jedną stronę nie wchodzi w grę) -wiem, że mogłaby dać komuś upoważnienie ale generalnie chciałbym uniknąć takiej "wycieczki"

ty mozesz sprawdzic KW, kazdy moze sprawdzic kazda KW, bo są one jawne

No tak, ale da się uniknąć tej "wycieczki" - trochę mi się nie uśmiecha jazda taki szmat drogi tylko po to by wpłacić w tamtym urzędzie 60 zeta (dojazd tam będzie kosztował mnie z 2-3 razy tyle)

Sprawdź czy to księga elektroniczna. Jeśli tak to idziesz po odpis do najbliższego Wydziału Ksiąg Wieczystych. Jeśli nie, to trzeba jechać:/

Powrót