zachowek- smierc ubiegajacego sieo zachowek

• Autor wątku Autor wątku JANEK_24
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

JANEK_24

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam.
Jestem w takiej sytuacji wujo po swojej smierci w zamian za opieke testamentem odpisal na mnie swoje gospodarstwo rolne. Po dwoch latach od smierci jego zyjaca matka a moja babka zalozyla mi sprawe o zachowek na kwote 560tys sprawa trwala i trwa juz 3lata no i miesiac temu zmarla moja babka ale nie bylo zakonczenia sprawy i wyroku (babka zmarla w trakcie trwania sprawy) ale zyje jeszcze trojka jej dzieci (dwoch braci i siostra zmarlego spadkodawcy) i synowa z dziecmi. Mam takie pytania: 1.czy w takiej sytuacji rozszczenia do zachowku po smierci babki przeszly na te osoby
2.czy teraz oni beda w gronie osob do splaty
3.czy w takiej sytuacji mam szanse na unikniecie splaty zachowku przypominam ze to jest rodzenstwo zmarlego wuja
4.czy moge w tej sytuacji powolac sie na art.1002 KC

Odpisal - co to za czynnosc? Darowizna? Dozywocie?

Sad zawiesi sprawe o zachowek do czasu nabycia spadku przez spadkobiercow zmarlej babci dochodzacej zachowku.

Co do pytan - z art. 991 w zw. z 1002 kc wynika iz skutecznie zachowku nie moga dochodzic rodzenstwo zmarlego wuja - ale moga zona i dzieci.

Wujo nie mial zony i dzieci byl kawalerem tylko jak pisalem mial rodzenstwo i matke ktora zmarla. A spadek wujo sporzadzil testament w ktorym uczynil mnie w calosci spadkobierca gospodarstwa ja opiekowalem sie wujem podczas jego choroby do czasu smierci przebywal w moim rodzinnym domu. A w akcie notarialnym (1989 przepisali na wujo gospodaratwo) moja babka miala prawo do dozywotniego uzytkowania dwoch pokoi. Testament ktory zostawil moj zmarly wujo posiadal jeszcze zapisek ze jego brat ma miec prawo do jednego pomieszczenia badz lokum zastepczego o warunkach podobnych. Po otwarciu testamentu zalozylem sprawe i po 6miesiacach od otwarcia i zalozenia sprawy wyrokiem sadu zostalem wlascicielem tego gospodarstwa tak to wygladalo.

Nie wiem czy dobrze zrozumialem wiec rozszczenia wniesione przez moja babke po jej smierci przeszly na jej dzieci? Czyli tak czy tak bede musial zaplacic splacic ta kwote zachowku ktora zostalaby przydzielona mojej zmarlej babce jej dziecia?

Powrót