Zachowek w sprawie spadkowej

• Autor wątku Autor wątku @gnieszka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
@

@gnieszka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Bardzo prosze Panstwa o porade w mojej sprawie :

Moi dziadkowie (na chwila obecna niezyjacy) , notarialnie sporzadzili w 1996 roku testament , w ktorym oboje oswiadczaja ,ze do calosci spadku po sobie powoluja swojego syna Ryszarda xxx.

Testemant zostal sporzadzony dla obojga Dziadkow , w tym samym dniu .

Jako ze drugi ich syn Witold xx, moj ojciec od 1991 roku nie zyje ,calosc przepisali zyjacemu synowi -Ryszardowi .

W ubieglym roku zmarla moja Babcia, a ja z rodzenstwewm otrzymalam wezwanie :

"Sad rejonowy w XXXX dorecza Pani odpis wniosku o wszczecie postepowania nieprocesowego, zlozonego przez Ryszarda xxx w sprawie o stwierdzenie nabycia spadku i zawiadamia , ze posiedzenie Sadu w tej sprawie zostalo wyznaczone na dzien .........

Stawiennictwo Pani na posiedzenie nie jest obowiazkowe .Sad wzywa jednak Pania do zlozenia na pismie w terminie jednego miesiaca odpowiedzi na wniosek. "

- nastepnie jest zalaczony wniosek o stwierdzenie spadku

²Wnosze o stwierdzenie nabycia spadku po xxxx i xxxxx, zmarlychw dniach xxxxxx.
Zmarli pozostawili testamenty w ktorym do spadku powolali XXX Ryszarda.
W sklad ´nie wchodzi gospodarstwo rolne.

- nastepnie jest protokol

"..................Sad postanowil :
-sprawe odroczyc
- w trybie art 510 § 2 kodeksu postepowania cywilnego wezwac do udzialu w sprawie , w charakterze uczestnikow postepowania

Agnieszke (a wiec mnie )
Piotra (brat )
Tomasza (brat )

Stad rodzi sie moje pyt, czy mam prawo do zachowku ?
Jak tego dociekac (na sprawe z przyczyn ode mnie niezaleznych nie moge sie stawic )

Serdecznie dziekuje juz za wszelkie udzielenie mi pomocy w tej sprawie .

Jeszcze raz bardzo ,bardzo Was prosze o jakakolwiek porade , niestety zakres mojej wiedzy z tej dziedziny jest rowny zeru .... :(

wezwanie nie ma żadnego związku z zachowkiem.
Z powyższego wynika, iż obecnie na wniosek wuja toczy się postępowanie w sprawie stwierdzenia przez niego nabycia spadku i sąd po prostu wzywa do udziału osoby, które mogłyby być spadkobiercami ustawowymi, gdyby nie było testamentu.

W tym postępowaniu sprawa zachowku nie jest wcale badana.

Zachowek przysługuje na podstawie art. 991 k.c. zstępnym (czyli też wnukom), jeżeli byliby powołani do spadku z ustawy (a z opisu wynika, że byliby).

Natomiast dla dochodzenia zachowku przed sądem konieczne jest osobne postępowanie, tj. wniesienie pozwu.

Czyli -jesli dobrze zrozumialam , powinnam zalozyc wniosek w sadzie o zachowek ,i bedzie to osobne postepowanie ?

A jak w takim ukladzie mam zareagowac na wniosek mojego wujka ?

Sad wymaga ode mnie stanowiska w tej sprawie ,czyli co powinnam zrobic ?

Dziekuje za odpowiedz ! :)

Tak, aby dochodzić zachowku konieczny jest odrębny pozew, czyli odrębne postępowanie.

W tym postępowaniu sąd chce znać pani stanowisko w kwestii nabycia spadku przez wujka, czyli czy np. wie pani o innych testamentach lub odwołaniu tego pierwszego.

Jeżeli nie ma pani żadnych zastrzeżeń, to wystarczy napisać, że zgadza się pani z wnioskiem.

Powrót