@
@gnieszka
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 5
Bardzo prosze Panstwa o porade w mojej sprawie :
Moi dziadkowie (na chwila obecna niezyjacy) , notarialnie sporzadzili w 1996 roku testament , w ktorym oboje oswiadczaja ,ze do calosci spadku po sobie powoluja swojego syna Ryszarda xxx.
Testemant zostal sporzadzony dla obojga Dziadkow , w tym samym dniu .
Jako ze drugi ich syn Witold xx, moj ojciec od 1991 roku nie zyje ,calosc przepisali zyjacemu synowi -Ryszardowi .
W ubieglym roku zmarla moja Babcia, a ja z rodzenstwewm otrzymalam wezwanie :
"Sad rejonowy w XXXX dorecza Pani odpis wniosku o wszczecie postepowania nieprocesowego, zlozonego przez Ryszarda xxx w sprawie o stwierdzenie nabycia spadku i zawiadamia , ze posiedzenie Sadu w tej sprawie zostalo wyznaczone na dzien .........
Stawiennictwo Pani na posiedzenie nie jest obowiazkowe .Sad wzywa jednak Pania do zlozenia na pismie w terminie jednego miesiaca odpowiedzi na wniosek. "
- nastepnie jest zalaczony wniosek o stwierdzenie spadku
²Wnosze o stwierdzenie nabycia spadku po xxxx i xxxxx, zmarlychw dniach xxxxxx.
Zmarli pozostawili testamenty w ktorym do spadku powolali XXX Ryszarda.
W sklad ´nie wchodzi gospodarstwo rolne.
- nastepnie jest protokol
"..................Sad postanowil :
-sprawe odroczyc
- w trybie art 510 § 2 kodeksu postepowania cywilnego wezwac do udzialu w sprawie , w charakterze uczestnikow postepowania
Agnieszke (a wiec mnie )
Piotra (brat )
Tomasza (brat )
Stad rodzi sie moje pyt, czy mam prawo do zachowku ?
Jak tego dociekac (na sprawe z przyczyn ode mnie niezaleznych nie moge sie stawic )
Serdecznie dziekuje juz za wszelkie udzielenie mi pomocy w tej sprawie .
Moi dziadkowie (na chwila obecna niezyjacy) , notarialnie sporzadzili w 1996 roku testament , w ktorym oboje oswiadczaja ,ze do calosci spadku po sobie powoluja swojego syna Ryszarda xxx.
Testemant zostal sporzadzony dla obojga Dziadkow , w tym samym dniu .
Jako ze drugi ich syn Witold xx, moj ojciec od 1991 roku nie zyje ,calosc przepisali zyjacemu synowi -Ryszardowi .
W ubieglym roku zmarla moja Babcia, a ja z rodzenstwewm otrzymalam wezwanie :
"Sad rejonowy w XXXX dorecza Pani odpis wniosku o wszczecie postepowania nieprocesowego, zlozonego przez Ryszarda xxx w sprawie o stwierdzenie nabycia spadku i zawiadamia , ze posiedzenie Sadu w tej sprawie zostalo wyznaczone na dzien .........
Stawiennictwo Pani na posiedzenie nie jest obowiazkowe .Sad wzywa jednak Pania do zlozenia na pismie w terminie jednego miesiaca odpowiedzi na wniosek. "
- nastepnie jest zalaczony wniosek o stwierdzenie spadku
²Wnosze o stwierdzenie nabycia spadku po xxxx i xxxxx, zmarlychw dniach xxxxxx.
Zmarli pozostawili testamenty w ktorym do spadku powolali XXX Ryszarda.
W sklad ´nie wchodzi gospodarstwo rolne.
- nastepnie jest protokol
"..................Sad postanowil :
-sprawe odroczyc
- w trybie art 510 § 2 kodeksu postepowania cywilnego wezwac do udzialu w sprawie , w charakterze uczestnikow postepowania
Agnieszke (a wiec mnie )
Piotra (brat )
Tomasza (brat )
Stad rodzi sie moje pyt, czy mam prawo do zachowku ?
Jak tego dociekac (na sprawe z przyczyn ode mnie niezaleznych nie moge sie stawic )
Serdecznie dziekuje juz za wszelkie udzielenie mi pomocy w tej sprawie .