Zachowek wspólny pozew, brak wiedzy na temat wartości spadku

• Autor wątku Autor wątku Agaj000
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Agaj000

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Dzień dobry, moja babcia miała troje dzieci, jedno z nich- moj ojciec nie zyje- zmarł przed babcią. Nasz ojciec ma troje dzieci. Z tego co wiem ja i moje rodzeństwo jako spadkobiercy ustawowi mozemy się ubiegać za zachówek.Jak wyliczyłam część ojca to 33% więc kazdemu z nas przysługuje 5.5% zachowku
Pyt nr 1 czy mogę w pozwie podać procent czy musi być to w ułamku?
Na podstawie przebiegu sprawy wnioskuję że żyjące dzieci mojej babci dostaną spadek po polowie- babcia zapisała to w testamencie.
Pyt 2 nie znam wartości mieszkania- ono jest spadkiem, przegladalam ogłoszenia nieruchomości i mieszkania w okolicy w tym metrażu i podobnym standardzie kosztują powyżej 200k, czy mogę w pozwie podać wlasnie kwotę 200k jako wartość przedmiotu sporu? Czy muszę jakoś potwierdzić wartość? Czy może pozwany musi udowodnić że wartość jest inna jeżeli się z nią nie zgodzi?
Wiem że można powołać rzeczoznawcę ale to jest dodatkowy koszt ktorego chce uniknąć, ewentualnie da się na rozprawie powołać rzeczoznawcę jak w pozwie bedzie taka kwota?
Pyt 3 czy mogę wspólnie z rodzeństwem złożyć jeden pozew?
Pyt 4 czy jeżeli zażądam 10k ale podczas sprawy zostanie powołany biegły i np stwoerdzi że mieszkanie jest warte wiecej to czy sąd zwiększy zachowek?
Dodam że spełniamy wymogi do zachowku oraz wszyscy jesteśmy pełnosprawni oraz pelnoletni więc mamy identyczną sytuację w staraniu się o zachówek.
Pytanie o zwrot kosztów sądowych. Jeżeli zostanie powołany biegły do wyceny to po wygranej rozprawie spadkobiercy będą mi musieli zwrócić poniesione koszty? Czy to się zalicza do kosztów sądowych?
Dziękuję za pomoc

Powrót