Zachówek za życia

• Autor wątku Autor wątku wajs
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wajs

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,
mam następujace pytanie:
Otrzymałem od babci, która ciągle żyje mieszkanie, jako darowizna.
Ostatnio dowiedziałem się, że jeśli nie daj Boże babcia umrze, to będę musiał płacić zadatek 2 synom i córce babci. Czy to prawda? W chwili śmierci babcia nie będzie miała żadnych dóbr, więc czy to prawda, że zadatek może być liczony od wartości mieszkania?

Nie zadatek tylko zachowek. Jezeli spadkobiercy ustawowi wystąpia z takim roszczeniem to niestety trzeba bedzie płacic. W sytuacji jaką opisałeś będzie to co najmniej połowa wartości mieszkania.

Dzieki za szybka odpowiedz i uwage, oczywiscie chodzi o zachowek.
Jednak zastanawia mnie jedna kwestia: w momencie smierci babcia nie bedzie wlascicielem mieszkania, wiec na jakiej podstawie jest wyliczany zachowek? Czy mozna sie juz teraz jakos zabezpieczyc przed ew. roszczeniem o zachowek?

Musisz przeczytać Tytuł IV Kodeksu Cywilnego. Tutaj tylko krótki cytat:
"Art.*991.*§*1.*Zstępnym, małżonkowi oraz rodzicom spadkodawcy, którzy byliby powołani do spadku z ustawy, należą się, jeżeli uprawniony jest trwale niezdolny do pracy albo jeżeli zstępny uprawniony jest małoletni - dwie trzecie wartości udziału spadkowego, który by mu przypadał przy dziedziczeniu ustawowym, w innych zaś wypadkach - połowa wartości tego udziału (zachowek).
§*2.*Jeżeli uprawniony nie otrzymał należnego mu zachowku bądź w postaci uczynionej przez spadkodawcę darowizny, bądź w postaci powołania do spadku, bądź w postaci zapisu, przysługuje mu przeciwko spadkobiercy roszczenie o zapłatę sumy pieniężnej potrzebnej do pokrycia zachowku albo do jego uzupełnienia.

.....
Art.*993.*Przy obliczaniu zachowku nie uwzględnia się zapisów i poleceń, natomiast dolicza się do spadku, stosownie do przepisów poniższych, darowizny uczynione przez spadkodawcę." itd..
i jeszcze
"Art.*1000.*§*1.*Jeżeli uprawniony nie może otrzymać od spadkobiercy należnego mu zachowku, może on żądać od osoby, która otrzymała od spadkodawcy darowiznę doliczoną do spadku, sumy pieniężnej potrzebnej do uzupełnienia zachowku. Jednakże obdarowany jest obowiązany do zapłaty powyższej sumy tylko w granicach wzbogacenia będącego skutkiem darowizny."

dzięki za wskazanie, poczytam sobie

Powrót