zachowek

• Autor wątku Autor wątku bbrryyddzziiaa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bbrryyddzziiaa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Po smierci naszego ojca z bratem i mama dziedziczylismy ustawowo.dwa lata pozniej mama swoja czesc majatku w formie darowizny przekazala bratu.zmarla w lipcu 2007 roku.brat uznal,ze nalezy mi sie zachowek i w maju 2010 wyplacil mi 1/3 ustalonej wspolnie sumy w obecnosci swiadkow i na pismie .poniewaz czesc tego majatku jest we wspolwlasnosci (ja,brat i siostra ojca) z dalsza wyplata zachowku brat sie wstrzymal do czasu zniesienia (sprawa jest w toku)wspolwlasnosci. Mam nastepujace pytanie : Czy nadal obowiazuje brata wyplacenie pozostalych 2/3 sumy zachowku skoro w lipcu 2010 roku minely 3 lata ? Drugie moje pytanie :czy naprzyklad z braku gotowki brat moze mi dac 2/3 sumy zachowku w naturze np. Czesc budynku z wydzielonym mieszkaniem (jest takla mozliwosc)
czekam na podpowiedz

prawo z tytułu zachowku przysługuje spadkobiercom jedynie w przypadku dziedziczenia testamentowego..termin przedawnienia biegnie od daty ogłoszenia testamentu i wynosi 3 lata.

@Talib220
Nie masz racji

@bbrryyddzziiaa
1. Jeżeli w maju 2010 brat uznał swój dług także co do pozostałej części zachowku, to roszczenie nie uległo przedawnieniu, oczywiście będziesz musiała to udowodnić;
2. tylko za Twoją zgodą.

Oczywiście, że nie ma racji - jest coś takiego jak uzupełnienie zachowku, co przysługuje jak najbardziej np. przy darowiźnie, przy dziedziczeniu ustawowym.

Powrót