Zachowek

• Autor wątku Autor wątku Krzysiek3200
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Krzysiek3200

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
W2018 Dostalem w formie darowizny dom od rodziców. W 2020 roku zmarł Ojciec po jego śmierci moja siostra odrzuciła spadek po nim u notariusza. Spadek po ojcu przyjęła Mama i wnuk, syn siostry. Moje pytanie czy po odrzucenie spadku przez siostrę może ona rządac odemnie prawa zachówku po darowiznie od rodziców.

Ostatnia edycja:
Krzysiek3200 napisał:
czy po odrzucenie spadku przez siostrę może ona rządac odemnie prawa zachówku po darowiznie od rodziców.
Dla siebie samej już nie może.
Natomiast wnuk jest uprawnionym do zachowku po dziadku i może żądać jego uzupełnienia pod warunkiem że wnuk albo jego matka nie otrzymali (sumarycznie) od spadkodawcy majątku zaspokajającego zachowek należny wnukowi (art. 996 kc).

Ciekawostka - Uchwała SN z dnia 23 października 2019 r.Sygn. akt III CZP 23/19
W uchwale tej sąd zauważył że nie jest uprawniona do odrzucenia spadku z ustawy osoba która nie dziedziczy spadku na podstawie ustawy (nieźle;).
Ciekawe jest za to inne zagadnienie, cytat z uzasadnienia:
Należy wreszcie wskazać na niedopuszczalność zwiększenia obciążenia zachowkiem spadkobierców z woli osób uprawnionych do zachowku. Rozmiar tego obciążenia został określony w ustawie ułamkowo w stosunku do wartości ewentualnego udziału w spadku w odniesieniu do określonych kategorii potencjalnych spadkobierców ustawowych (art. 991 § 1 k.c.). Nie ma podstaw do uznania za dopuszczalne, aby faktyczna wola konkretnych osób mogła to obciążenie modyfikować. Do takiego rezultatu mogłoby prowadzić uznanie, że w razie odrzucenia spadku przez osobę uważającą się za spadkobiercę ustawowego, prawo do zachowku przysługuje jego zstępnym, np. w sytuacji, w której odrzucającemu spadek miałaby przypaść tytułem zachowku 1/2 należnego mu udziału w spadku, a jego spadkobiercy – 2/3 tego udziału ze względu na to, że jest małoletni lub trwale niezdolny do pracy. Rozwiązanie takie mogłoby stwarzać pole do nadużyć i skłaniać spadkobierców do odrzucenia spadku jedynie po to, aby ich spadkobiercy uzyskali więcej tytułem zachowku od zobowiązanych do jego zapłaty.
Może ktoś z forumowiczów podpowie czy miało to już zastosowanie w innych orzeczeniach.

Ostatnia edycja:
Dziękuję za odpowiedz. Ale mam pytanie dodatkowe. Jeżeli darowizna miała miejsce co oczywiste przed śmiercią Taty to czy ona wchodzi w sklad majatku po jego śmierci. Czy spadkobiercy dziedzicza tylko to co zostało po śmierci.

Krzysiek3200 napisał:
Jeżeli darowizna miała miejsce co oczywiste przed śmiercią Taty to czy ona wchodzi w sklad majatku po jego śmierci.
Nie. Z chwilą zawarcia umowy darowizny nieruchomość weszła do Twojego majątku osobistego.
Co prawda wartość darowizn jest doliczana do spadku w celu obliczenia substratu zachowku oraz w celu wyliczenia sched spadkowych przy dziale spadku ale jest to tylko operacja matematyczna nie powodująca zmiany właściciela przedmiotu darowizny.

Powrót