S
szarotkaa
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 14
Witam wszystkich, 4 lata temu zmarła moja ciotka po której odziedziczylam mieszkanie. 1/2 mieszkania należała do niej , 1/2 do jej zmarłego męża (po którym też dziedziczyłam z testamentu) Rodzina męża ciotki założyła sprawę podważającą testament ale ją przegrali. Ostatnia sprawa odbyła się w tym roku. Dostałam pismo od dwójki dzieci męża ciotki, że domagają się zachowku w wysokości 10 tys dla każdego. Pismo zostało wysłane z kancelarii adwokackiej. Tetmin płatności 7 dni. W piśmie nie ma informacji na jakiej podstawie wyliczyli to 10 tys , ile osób jest uprawnionych do zachowku itp. Zastanawiam się też czy można kwotę zachowku pomniejszyć o czynsz który ja opłacałam przez ostatnie 4 lata. Mieszkanie było nie używane, do generalnego remontu, ponieważ na czas trwania sprawy spadkowej nie chciałamnic robić z mieszkaniem. Nie mieszkałam w nim ani nie czerpałam korzyści z wynajmu. Lepiej się dogadać wcześniej czy czekać aż założą sprawę w sądzie którą przegram napewno bo zachowek im się należy.
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Pozdrawiam
Beata
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Pozdrawiam
Beata
Ostatnia edycja: