Zachowek

• Autor wątku Autor wątku szarotkaa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

szarotkaa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Witam wszystkich, 4 lata temu zmarła moja ciotka po której odziedziczylam mieszkanie. 1/2 mieszkania należała do niej , 1/2 do jej zmarłego męża (po którym też dziedziczyłam z testamentu) Rodzina męża ciotki założyła sprawę podważającą testament ale ją przegrali. Ostatnia sprawa odbyła się w tym roku. Dostałam pismo od dwójki dzieci męża ciotki, że domagają się zachowku w wysokości 10 tys dla każdego. Pismo zostało wysłane z kancelarii adwokackiej. Tetmin płatności 7 dni. W piśmie nie ma informacji na jakiej podstawie wyliczyli to 10 tys , ile osób jest uprawnionych do zachowku itp. Zastanawiam się też czy można kwotę zachowku pomniejszyć o czynsz który ja opłacałam przez ostatnie 4 lata. Mieszkanie było nie używane, do generalnego remontu, ponieważ na czas trwania sprawy spadkowej nie chciałamnic robić z mieszkaniem. Nie mieszkałam w nim ani nie czerpałam korzyści z wynajmu. Lepiej się dogadać wcześniej czy czekać aż założą sprawę w sądzie którą przegram napewno bo zachowek im się należy.
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Pozdrawiam
Beata

Ostatnia edycja:
Kim są te osoby w stosunku do zmarłego? W sensie: w jakim stopniu pokrewieństwa są do męża ciotki? Bo jeśli nie rodzicami ani dziećmi, to nie mają prawa do zachowku.

Tak, te osoby są dziećmi zmarłego

Dla pewności ....

Rozumiem, że ciocia i wujek nie mieli wspólnych dzieci.
Rozumiem, że ciocia nie miała rodzonych ani adoptowanych dzieci.
Rozumiem, że wujek miał dwoje rodzonych dzieci, i że nie miał adoptowanych dzieci.

Rozumiem, że mieszkanie było własnością obojga - cioci i wujka.

Rozumiem, że ciocia zmarła 4 lata temu, czyli w 2018.

Zakładając, że moje "rozumienie" jest właściwe, to teraz pytania:

1. Kiedy zmarł wujek?
2. Kiedy testament został formalnie otwarty i ogłoszony?
3. Ile szacunkowo warte jest spadkowe mieszkanie?

4. Czy przedmiotowe mieszkanie jest jedynym majątkiem spadkowym po cioci i wujku?

Ostatnia edycja:
Powrót