zachowek

• Autor wątku Autor wątku niewinna80
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

niewinna80

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
dzien dobry.
zgodnie z ustawa spadkobiercy króry został pominiety w darowiźnie przez spadkodawce zależy sie zachowek od obdarowanego .ale ten spadkobierca powiedział ze nie chce go. Czy ja musze mu go jednak wypłacic??

Ostatnia edycja:
Nie, ewentualnie dopiero gdy uprawniony do zachowku podejmie jakiekolwiek działanie mające na celu skonkretyzowaną realizację uprawnienia do zachowku (wezwanie do zapłaty, pozew, zawezwanie do próby ugodowej itd.). Uprawniony do zachowku i spadkobierca mogą zawrzeć umowę o 'zrzeczenie się' roszczenia o zachowek.

dziekuje bardzo za odpowiedz.
dodam jeszcze ze była sporzadzona umowa darowizny
mam jesczez jedno pytanie czy wykazując majatek do wniosku o dział spadku mam wspomianc w sadzie ze była umowa darowizny??

Tak, ponieważ darowizna może zostać zaliczona na poczet schedy spadkowej przypadającej obdarowanemu spadkodawcy. Jest to kwestia istotna dla sprawy o dział spadku.
Przepis prawny:
art. 1039 Kodeks cywilny
§ 1. Jeżeli w razie dziedziczenia ustawowego dział spadku następuje między zstępnymi albo między zstępnymi i małżonkiem, spadkobiercy ci są wzajemnie zobowiązani do zaliczenia na schedę spadkową otrzymanych od spadkodawcy darowizn oraz zapisów windykacyjnych, chyba że z oświadczenia spadkodawcy lub z okoliczności wynika, że darowizna lub zapis windykacyjny zostały dokonane ze zwolnieniem od obowiązku zaliczenia.
§ 2. Spadkodawca może włożyć obowiązek zaliczenia darowizny lub zapisu windykacyjnego na schedę spadkową także na spadkobiercę ustawowego niewymienionego w paragrafie poprzedzającym.
§ 3. Nie podlegają zaliczeniu na schedę spadkową drobne darowizny zwyczajowo w danych stosunkach przyjęte.

Powrót