Zachowek

• Autor wątku Autor wątku jolmirdom
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jolmirdom

Użytkownik
Odpowiedzi
105
Dzien dobry,23 lata temu dałem rodzicom pieniądze na wykupienie mieszkania ,po czym rodzice ustanowili darowiznę dla mnie tego mieszkania.Te
raz po śmierci rodziców,brat wystąpił o zachowek. Ja poniosłem koszty wykupu tego mieszkania, aktu notarialnego,opłacałem przez te wszystkie lata podatek i opłatę za użytkowanie wieczyste,a w ostatnich latach, po śmierci ojca ,kiedy matka została sama,opłacałem czynsz za mieszkanie, bo nie chciałem mieć zaległości.Czy mogę te koszty teraz odliczyc od zachowku dla brata.?
Gdyby rodzice nie wykupili tego mieszkania za moje pieniądze, to by nigdy nie stali się jego właścicielami i nie mieliby zadnego majątku, który mogliby dać komukolwiek w darowiznie. Brat nigdy nie poniósł żadnych kosztów,ani nie wykonywał żadnych remontów.

jolmirdom napisał:
Ja poniosłem koszty wykupu tego mieszkania, aktu notarialnego,opłacałem przez te wszystkie lata podatek i opłatę za użytkowanie wieczyste,a w ostatnich latach, po śmierci ojca ,kiedy matka została sama,opłacałem czynsz za mieszkanie, bo nie chciałem mieć zaległości.Czy mogę te koszty teraz odliczyc od zachowku dla brata.?
Jeżeli darował Pan swoim rodzicom środki na wykupienie i inne opłaty to nie podlega to rozliczeniu w sprawie o zachowek. Poza tym koszty podatku czy opłat czynszowych ponoszonych przez Pana po otrzymaniu darowizny to już wyłącznie Pana zobowiązanie i także nie podlega rozliczeniu. Gdyby to była niespłacona pożyczka to można by te kwoty odjąć jako dług spadkowy w ramach obliczania czystej wartości masy spadkowej na potrzeby zachowku. Sąd może miarkować wysokość zachowku w oparicu o zasady współżycia społecznego np. gdy osoba dochodząca zachowku zachowywała się nagannie wobec spadkodawcy.

Dziękuję za odpowiedź, Jesli ch ialbymodzyskac część tych pieniędzy, to comam zrobić IC?

W ostatnim roku opłacalem równiez opiekunkę z Mops.,gdyż mama potrzebowała opieki,
Czy mogę domagać się zwrotu tych kosztów od brata?Jeśli tak , to w jaki sposób?

jolmirdom napisał:
Jeśli chciałbym odzyskać część tych pieniędzy, to co mam zrobić?
Moim zdaniem nie ma podstaw.
jolmirdom napisał:
W ostatnim roku opłacałem równiez opiekunkę z Mops, gdyż mama potrzebowała opieki. Czy mogę domagać się zwrotu tych kosztów od brata? Jeśli tak, to w jaki sposób?
Jak wyżej.

Powrót