zachowek

• Autor wątku Autor wątku miro4210
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

miro4210

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Złożylem pozew o zachowek od matki która odziedziczyla spadek w drodze testamentu po moim ojcu.Matka chcąc uniknąć wypłaty zachowku chce przepisać cala nieruchomośc na moją siostrę notarialnie w formie darowizny. Czy uda sie jej uniknąć wypłaty zachowku ?

nic to nie zmieni...

poza tym, że jeśli nie będzie z czego od matki treści wyroku wyegzekwować, to dadatkowo trzeba będzie wnieść skargę pauliańską;

Nie znam znaczenia Skarga pauliańska , na dzień dzisiejszy jest właścicielem domu , pobiera rentę w wysokości 1500zł , ma oszczędności a ostatecznie może wziąć kredyt?Zależy nam na szybkiej spłacie .A czy otrzymanie zachowku wiąże się z natychmiastową wyprowadzką??

zachowek dostajesz w pieniadzu i problem polega na tym, ze nawet jak wygrasz proces to moze nie byc co egzekwowac efektywnie jak sie pozwana majatku wyzbywa. dlatego pozostaje albo teraz probowac zabezpieczenia na nieruchomosci majacej byc przekazanej albo - jak to juz moj przedmowca podniosl, nastawic sie na kolejny proces, gdzie bedziesz musial pozwac siostre zeby ustalic, ze taka umowa darowizny byla w obec ciebie bezskuteczna.

RE:Podatek od spadku

Odziedziczyłam w spadku /był testament/ nieruchomość po zmarłym mężu
Mąż zmarł w lutym 2008 roku.Ja obecnie chcę przepisać notarialnie jako darowiznę całą nieruchomość na naszą córkę. Czy będę musiała zapłacić jakiś podatek lub córka?

Powrót