zachowek

• Autor wątku Autor wątku kara_084
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kara_084

Użytkownik
Odpowiedzi
110
witam mam znajomą która mieszka w domu po zmarłym bracie ( nie żyje od trzech lat) jest to dom rodzinny tej pani ponieważ się w nim wychowywała. Mama tej pani zapisała w spadku dom i ziemie jej bratu który zmarł. Wiem że w pierwszej kolejności dziedziczą dzieci brata tej pani a ma ich dwoje, ale oni sie jakoś o to nie upomnieli a ta pani mieszka w tym domu od trzech lat ,
moje pytania to:
czy ta pani ma prawo do zachowku mo mamie która nie żyje 15 lat?
co może zrobić ta pani by mogła nadal tam mieszkać zasiedzenie odpada bo to musi trwać 20 lat a ta pani mieszka tam 3 , czy są jakieś szanse by została w tym domu?

ok ale czy ta pani ma prawo do zachowku jeżeli jej mama nie żyje od 15 lat i są spadkobiercy?

ok. ale czy ta pani ma prawo do zachowku po mamie która nie żyje od 15 lat pomimo tego iż są spadkobiercy?

zachowek o ile się jej nalezy to może sie ubiegać 3 lata od daty ogłoszenia testamentu

nie było ogłoszenia testamentu ponieważ osoba na którą było wszystko zapisane nie żyje od trzech lat, a spatkobiercmi są jego dzieci i nie wystąpili do sądu o stwierdzenie do nabycia spadku, wogule się tym nie interesują , a ta pani tam mieszka trzeci rok i chciała by zostać i o ile wiem to należy jej sie jakaś częśc zachowku po mamie ale jak się to odbywa i czy ma szanse?

Powrót