ZachowekZaMieszkWykupioneNiePrzezSpadkodawce

• Autor wątku Autor wątku Gosc_
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

Gosc_

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam. Jak wyglada sprawa jezeli rodzina domaga sie zachowku za zapisane w testamencie na mnie mieszkanie, ale mieszkanie to zostalo wykupione za pieniadze mojego ojca (mam oswiadczenie ciotki o tym ze wykupila je za jego pieniadze, kwitki za wykup i decyzje ze spoldzielni - kwitki sa na ciotke oczywiscie wypisane). Wlasnie w zamian za wykupienie tego mieszkania przez ojca, ciotka zapisala je na mnie. Czy w takim wypadku Sad moze pozbawic rodzine prawa do zachowku? Pozdrawiam

a kto to jest ta "rodzina"? bo do zachowku mają prawo konkretne osoby, byc moze wcale im sie nie nalezy.
kim byli dla ciotki?

Ciotka miala syna, ktory zmarl juz jakis czas temu pozostawiajac po sobie trojke dzieci. Jedno z nich tez juz zginelo tragicznie, ci ktorzy zadaja zachowku to pozostala dwojka, czyli jej wnuczeta.

do zachowku mają prawo wstępni, zstępni i małżonek jeśli pominięci zostali w testamencie. Mają wtedy prawo do połowy tego co dostaliby gdyby testamentu nie było. Szkoda że sprawa nie została załatwiona w formie darowizny za zycia. wygląda na to że skoro są to wnuczki, to mogą wywalczyć należną im część. Może są jakieś inne możliwości ale musi sie wypowiedzieć jakiś praktyk.

Ano wlasnie o to mi chodzi, ponoc moge powalczyc w ogole o anulowanie zachowku poniewaz mieszkanie teoretycznie nie bylo wlasnosci ciotki tylko ojca bo za jego pieniadze bylo wykupione.. Tak mi doradzono ale chcialem uslyszec jeszcze czyjes opinie.

Pozdrawiam

Powrót